Review Monster Magnet + Table Scraps + ¡Pendejo! @ Vooruit

Datum: 
dinsdag, 29 mei, 2018

Wie ook maar een beetje thuis is in de wereld van de stonerrock hoeft niet meer aan Monster Magnet te worden voorgesteld. Het geesteskind van Dave Wyndorf viel afgelopen dinsdag te aanschouwen in een volgepakt Kunstencentrum Vooruit. Een dag eerder speelde de Amerikaanse groep nog voor een uitverkocht Depot in Leuven. Monster Magnet is en blijft een graag geziene gast in deze contreien, zoveel was andermaal duidelijk. Het meest recente studioalbum van de band – ‘Mindfucker’ – dateert nog maar van maart dit jaar. Het was dan ook een uitgelezen kans om het publiek vertrouwd te maken met het nieuwe materiaal. Opwarmers van dienst waren het Nederlandse ¡Pendejo! en de brummies van Table Scraps. Beide openers hadden maar één doel voor ogen: hun voorlopig nog beperkte fanbasis uitbreiden door in Gent zoveel mogelijk zieltjes te winnen.

De aftrap van deze stoneravond werd gegeven door het Nederlandse ¡Pendejo! De groepsnaam kan vanuit het stedelijk Spaans worden vertaald naar ‘idioot’. Het combo aangevoerd door de bebaarde, getatoeërde en uit de heupfles alcohol nuttigende frontman 'El Pastuso', ontstond ruim tien jaar geleden te Amsterdam. Twee langspelers staan al op het conto van de groep, een derde volgt dit najaar. De band had enkele nummers nodig vooraleer de concertzaal mondjesmaat begon vol te lopen. Wie op tijd naar de Arteveldestad afzakte, heeft zich dit allerminst beklaagd. ¡Pendejo! Is wat je bekomt wanneer hevige bassen in de mix worden gegooid met trompetgeschal: loodzwaar en tegelijkertijd verrassend opzwepend! Stonerrock die door de toevoeging van blaasinstrumenten nooit ver van Ska verwijderd is. Gedurende de set van om en bij de vijfenveertig minuten leek de schwung bij momenten dan wel wat te verdwijnen, de muzikanten wisten zich steeds te herpakken. Een enthousiast applaus viel ¡Pendejo! dan ook volkomen terecht te beurt.

Het uit Birmingham afkomstige trio Table Scraps was als tweede en laatste opener aan de beurt. Deze nieuwbakken groep klinkt een stuk dromeriger dan wat door ¡Pendejo! eerder op de avond werd gebracht. Een psychedelisch geluid met veel ruimte voor het betere gitaarwerk lijkt me een accurate beschrijving om deze groep te duiden. De amper een half uur durende set mocht dan niets wereldschokkend of grensverleggend bevatten, de nummers werden op een kwalitatief hoogstaande manier gebracht. Kwamen ondermeer aan bod: Bad Feeling en Bug.

Dave Wyndorf telt reeds zestig lentes en was als gevolg van een drugverslaving ei zo na niet meer onder de levenden. Moeilijk te geloven wanneer je de oprichter en frontman van Monster Magnet op het podium van Vooruit zag tekeergaan. Aan energie allerminst gebrek tijdens de passage van de Amerikaanse groep. Het enthousiasme van de ‘spacelords’ werkte aanstekelijk. Getuige hiervan meerdere moshpits en stagedivers. Zoals verwacht brachten Wyndorf en co. een set die het midden hield tussen klassiekers en materiaal van de eind maart verschenen plaat ‘Mindfucker’. Van dit eerdergenoemde album passeerden ondermeer Rocket Freak, Soul en het titelnummer Mindfucker de revue. Een optreden van Monster Magnet is uiteraard niet compleet zonder kanjers als Negasonic Teenage Warhead, Look to Your Orb for the Warning, Unbroken (Hotel Baby) of Space Lord. Met dit laatstgenoemde nummer leek een einde te komen aan het optreden van de uit New Jersey afkomstige formatie. Het publiek liet het hier niet bij en schreeuwde massaal om meer. Door middel van een bisronde bestaande uit Ejection, End of Time en het massaal meegebrulde Space Lord werden de toeschouwers op de wenken bediend. Veteranen of niet: Dave Wyndorf en co. weten nog steeds hoe het moet!

Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!