Fallujah - Undying Light

Rating: 
7.5
Uw beoordeling: 7.5

Artiest: Fallujah

Album: Undying Light

Genre: Technical Death Metal

Label: Nuclear Blast

Het uit het Californische Bay Area afkomstige Fallujah (genaamd naar een stad uit Irak) werd ongeveer 12 jaar geleden opgericht door een stel vrienden die elkaar nog kenden uit hun schooltijd. Nadat in 2014 The Flesh Prevails verscheen stonden de platenlabels aan te schuiven om dit progressieve death metal gezelschap een contract aan te bieden. Nuclear Blast trok aan het kortste eind en onder dit label verscheen Dreamless. Een album dat nauw aansloot bij hun voorgaande plaat en waarop volop werd geëxperimenteerd en aangevuld met gastmuzikanten.

Met Undying Light, de nieuwe worp van Fallujah zijn we drie jaar verder en is de tijd aangebroken voor een nieuw tijdperk. Back to basic, 4 bandleden en de kale, ruwe versie van Fallujah. Geen clean vocals, synthesizers of andere muzikale invloeden meer. Wat resulteert in een sterk maar toch een beetje eentonig album. Aan nieuwe vocalist Antonio Palermo zal het zeker niet liggen. Zijn haarscherpe zanglijnen en killerteksten razen doorheen het album.

Opener Glass House start veelbelovend met een gitaarintro die overslaat in de sound die we de rest van dit album te horen zullen krijgen. Wat direct opvalt is het veel schellere geluid dat frontman Palermo uit zijn strot laat komen in tegenstelling tot de grunt van voorganger Alex Hoffman. Dopanine en Eyes Like The Sun volgen datzelfde ritme, waardoor je duidelijk hoort welke richting deze band in de toekomst uit wil gaan. De technical death metal moet steeds meer plaats maken voor progressieve death metal met een lichte metalcore touch. Mooi voorbeeld daarvan is The Ocean Above. Muzikaal een zeer sterk begin tot Antonio zijn stembanden teistert en we terugvallen op schreeuwerige vorm van metalcore.

Muzikaal heeft Fallujah nog niets van hun kunnen ingeboet. Luister maar naar het prachtige Distant and Cold. Cleane vocals (toch nog) die afgewisseld worden met screams. Tevens het 'rustigste' nummer op dit album. Om dan te eindigen met Departure. Terug naar de sound waarmee ze de toekomst tegemoet willen gaan, zoals gitarist en belangrijkste songwriter Scott Carstairs verklaarde.

Undying Light is misschien het album die hun vorige plaat Dreamless verdient maar als je het een paar luisterbeurten heeft en niet al teveel vergelijkingen zoekt met hun verleden, dan heeft het nieuwe Fallujah wel een grote kans op een mooie toekomst.

Tracklist: 

  1. Glass House
  2. Last Light
  3. Ultraviolet
  4. Dopamine
  5. The Ocean Above
  6. Hollow
  7. Sanctuary
  8. Eyes Like The Sun
  9. Distant And Cold
  10. Departrure

Meer info over Fallujah:

Bestel Undying Light:

fallujah undying light album cover

Categorie: