Review Aidan Baker & Karen Willems - Nonland

Rating: 
9.5
Uw beoordeling: 9.5

Artiest: Aidan Baker & Karen Willems

Album: Nonland

Genre: Alternative/Ambient

Label: Gizeh Records

Klassiek getraind multi-instrumentalist Aidan Baker en Belgische percussie en drums virtuoze Karen Willems vonden elkaar binnen een heel uitzonderlijk concept. Deze twee artiesten verstaan de unieke gave om klanken uit hun instrumenten te toveren, die we durven bestempelen als 'onaardse kunst'. Aidan maakt vooral gebruik van de gitaar als basisinstrument. Karen doet dit met drums en percussie. Nonland komt op 12 mei op de markt via Gizeh Records. Bovendien zal dit duo hun album voorstellen op Dunk!Festival op vrijdag 26 mei. We namen de schijf onder de loep, en waren onder de indruk van deze hemelse kruisbestuiving tussen twee begenadigde artiesten in hun vak.

De zes songs ademen één voor één iets indrukwekkend uit, dat we moeilijk onder woorden kunnen brengen. Like a Soft Rain Coming is bijna negen minuten puur genieten. Zowel de zwevende riffs van Aidan als de indrukwekkende uiteenlopende percussie van Karen bezorgt je niet zomaar kippenvel. Het is alsof we worden weggedreven buiten de grenzen van de realiteit. Echter, het meest opvallend is die eerder genoemde kruisbestuiving, die de perfectie benadert, of eerder overstijgt. Binnen de songs zitten intieme momenten, waarbij je een speld kunt horen vallen, waarna hartverscheurende soundscapes, percussie en gitaarklanken de haren op je armen doen recht komen. Telkens opnieuw, tot je onder hypnose wordt gebracht, naar een totaal andere wereld. Meteen is dat ook de rode draad doorheen de zes nummers, zullen we later vaststellen.

Meeting in the Dark, een songtitel die je gerust letterlijk kan en mag nemen, het doet inderdaad een duistere walm over ons neerdalen die je geen angst bezorgt, maar wel tot waanzin lijkt te drijven. Net als opvolger In My Head it is Kind Of An Escape, een meer dan negen minuten lange meesterwerk waarbij de luisteraar steeds dieper en dieper wordt gedreven tot meer en meer pure waanzin waaruit ontsnappen onmogelijk blijkt. De grote sterkte van plaat en duo, is dat ze zoveel indrukwekkende variaties steken binnen elk van de songs, dat het wel lijkt of die een paar seconden lang zijn. In plaats van de circa negen minuten per song.

Intro (digging) sluit perfect aan op de volgende song Digging Through Time. Terwijl tijdens de intensieve Intro (digging) de opbouw heel traag verloopt, met als hoogtepunt de heel intieme gitaarlijnen en drumpartijen die voelen als zachte mokerslagen, gaat het ritme bij de daarop volgende song de hoogte in. Waarna een warm aanvoelend klankenbord, uiteindelijk zorgt voor gemoedsrust in hart en ziel. Tijdens beide songs valt wederom die perfecte samensmelting op tussen wat beide instrumentalisten doen met gitaar en drum. Alsof ze al meer dan twintig jaar samen hun ding doen, zo voelt dit aan. Op het acht minuten lange Nonland komt de intensieve duisternis weer boven drijven.

Aiden Baker en Karen Willems vinden elkaar op deze Nonland blindelings. Je kunt er daadwerkelijk geen speld tussen krijgen. Zowel de gitaarlijnen als drumsalvo's verdoven je, doen je vertoeven in donkere walmen en brengen je uiteindelijk tot volstrekte rust en geven bovendien een weldadig gevoel vanbinnen. Onbeschrijfelijke schoonheid, dat zijn de zes songs. Hier worden niet zomaar grenzen verlegd, hier worden harten verscheurd en zielen verdooft. Binnen een intensieve omkadering voelen we ons wegdrijven naar totaal andere, onontgonnen oorden, waar rust en kalmte, ook al klinken die vaak oorverdovend, je geen angst inboezemen maar eerder doen belanden in een weemoedige tot melancholische bui. Zonder meer zijn Aidan en Karen elk op zich klasse artiesten, van onaards niveau. Samen brengen ze een plaat naar voor die de tand des tijd zal doorstaan. Omarm die wonderbaarlijk mooie meesterwerk, en laat je bedwelmen en wegvoeren naar een onaards mooie wereld. Zeiden we het al? Indrukwekkend! En zelfs dat is een understatement.

Tracklist:

  1. Like a soft rain coming
  2. Meeting in the Dark
  3. In My Head it is Kind Of An Escape
  4. Intro (Digging)
  5. Digging Through time
  6. Nonland

Meer info over Aiden Baker & Karen Willems:

 album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!