Review Audrey Horne - Waiting For The Night

Rating: 
9
Uw beoordeling: 9

Artiest: Audrey Horne

Album: Waiting For The Night

Genre: Hard Rock

Label: Napalm

"Een avond onvervalst heavy rock plezier, the nordic way"

Een van mijn favoriete bands, het Noorse (uit Bergen) Audrey Horne (voor de jeugdige luisteraar: genoemd naar het personage uit Twin Peaks dat ongelooflijke dingen kon doen met haar tong), heeft een nieuw album uit. De titel zegt het al, Waiting For The Night, naar de gelijknamige track uit het ‘Pure Heavy’ album van de band, is een live-plaat. Nu zijn live opnames in het YouTube tijdperk misschien wel minder populair maar iedere metalfan heeft toch stiekem wel een paar van die dingen waar je verzot van bent. Dit kan er ook zo een zijn want deze Noorse rockers hebben een live-reputatie die staat als een huis en 6 albums om uit te putten.

Niks ingewikkeld, rechttoe-rechtaan maar wel prima en zeer intelligent geschreven songs die een eerlijke jaren ’70-’80 hardrock/metal vibe ademen en geruisloos onder je vel kruipen en zich in je brein nestelen. Als ik deze muziek hoor, doet het plots pijn. Pijn, omdat de zomerfestivals door een ‘nasty sucker’ virus ons waarschijnlijk door de neus geboord gaan worden. Een beetje huiskamer rocken dan maar. Volumeknop naar rechts en de beelden van de show springen zo op mijn netvlies. Een feestje zoals er nog maar weinig worden gebouwd met rasmuzikanten die zich smijten en een publiek dat volledig mee is.

Als je aftrapt met een kraker als This Is War heb je: 1. lef en 2. een brandende ambitie en motivatie om er inderdaad een avondje rock oorlog van te maken. Wat een binnenkomer! Meteen is ook duidelijk dat zanger Torkjell Rød goed bij stem is, de band in topvorm, de klank en de mix top en het publiek hoorbaar enthousiast. Audrevolution is zelfverklarend, dit is hoe Audrey Horne een kleine revolutie ontketent in een concertzaal. Beide nummers staan op de laatste plaat, het uitstekende ‘Blackout’ (2018) dat met 6 nummers, niet onlogisch, het best is vertegenwoordigd. Youngblood en Pure Heavy krijgen ook ruim de aandacht. Twee schijven die mij beide minder kunnen bekoren omdat… Ja, waarom ook? Niets mis maar de kenmerkende magie ontbreekt. Live ga je natuurlijk voor de betere nummers en zo komen YoungbloodPretty Little Sunshineen Out Of The City dan weer wel goed tot hun recht.

De obligate power ballad kan natuurlijk niet ontbreken. Sail Away zorgt halverwege voor een rustpunt maar is gelukkig niet mierzoet of klef. Het debuut ‘No Hay Banda’ (2005) en het geweldige ‘Le Fol’ (2007), waarmee de band zich een plaats veroverde in mijn hart, komen er bekaaid vanaf met elk slechts 1 song. Weighthless en Treshold zijn net dat tikje rauwer en donkerder als ongepolijste diamanten. Audrey Horne heeft een duidelijke eigen sound maar speelt achteloos met referenties naar Thin Lizzy, Saxon, Maiden, Whitesnake en consoorten. Wil je meezingen? Dat kan en moet zelfs bij het titelnummerWaiting For The Night

“I got tonight
You got tonight
We got tonight
Everybody's waiting for the night”

Niet moeilijk, wel zo vermakelijk!

De Scandinaven sluiten af met nog een devies: “Recht naar huis en Straight Into Your Grave!” Oh ja, de bindteksten zijn in het Noors, leuk voor de sfeer maar ik heb er het raden naar wat de brave man ons en de zaal wil vertellen. Samengevat, Audrey Horne maakt me erg blij met deze brok onversneden heavy rock. Ik mis magistrale nummers als Last Chanse For A Serenade, Jaws of Charon maar dat mag de pret niet drukken. Er zijn genoeg hoogtepunten zoals This is War, Treshold, Light Your Way en Waiting… Niet wachten, aanschaffen!

Tracklist:

 1. This Is War
 2. Audrevolution
 3. Youngblood
 4. Blackout
 5. Pretty Little Sunshine
 6. Out Of The City
 7. Sail Away
 8. Midnight Man
 9. Light Your Way
 10. California
 11. Weightless
 12. Threshold
 13. Blaze Of Ashes
 14. Waiting For The Night
 15. Redemption Blues
 16. Straight Into Your Grave

Meer info over Audrey Horne:

audrey horne waiting for the night album coverart

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!