Review Avatar - The King Live In Paris

Rating: 
8.5
Uw beoordeling: 8.5

Artiest: Avatar

Album: The King Live In Paris

Genre: Metal

Label: Century Media Records

"The King Live in Paris laat een band horen die alle troeven in huis heeft om zichzelf bij de Hele Groten te kunnen scharen."

Die van het Zweedse Avatar zijn, om het nog zacht uit te drukken, ‘on a roll’. Al sinds het debuut uit 2006, Thoughts of no Tomorrow bouwde de band aan de hand van bijzonder kwalitatief hoogstaande albums gestaag maar zeker een grote en trouwe fanbase op. Met het vorig jaar verschenen Avatar Country haalde de band pas echt de jackpot binnen. Want naast een meer dan behoorlijk stel songs (lees de review hier) sloeg het volledige concept er rond, dat van de verering van de Koning van Avatar met bijpassende kledij, make-up, podiumaankleding, enz. bijzonder goed aan bij het publiek. En op die manier toonde Avatar aan een bijzonder sterke kandidaat te zijn voor het opvullen van de headliner spots in de toekomst, nu de ene na de andere topact met pensioen gaan.

Vorig jaar op de Franse editie van het Download festival, in de buurt van Parijs, speelden ze nog in het daglicht maar de set werd toch opgenomen en sterk genoeg bevonden om als live registratie uitgebracht te worden. En terecht. The King Live in Paris laat een band horen die alle troeven in huis heeft om zichzelf bij de Hele Groten te kunnen scharen. De opbouw van de set, de manier waarop hun uiterst charismatische voorman Johannes Eckerström het Franse publiek volledig mee in de show betrekt en perfect weet hoe hij hun (chauvinistische) gevoelens moet raken.

Het begint ook al met de volledig in het Frans geformuleerde intro waarin het publiek wordt verzocht om stil te zijn in afwachting tot de koning van Avatar het podium betreedt. Waarna het spektakel losbarst met A Statue to the King. En alhoewel de verering van Avatar Country en de koning centraal blijft staan in de show is de setlist toch een zeer gevarieerde bloemlezing uit hun laatste vier albums. Let It Burn, Paint Me Red en Bloody Angel, zijn nummers die al lang vaste waarden zijn in een Avatar setlist en hier zodanig strak worden neergezet dat het publiek al compleet gek gaat nog voor de show een goed kwart ver is. En op dat elan gaat Avatar doodleuk verder. Na het waanzinnige The Eagle Has Landed legt Johannes aan het publiek uit dat zowel zij als de band ‘freaks’ zijn en waarom dat een goede zaak is alvorens los te barsten met Smells Like A Freakshow. Enkel de speech na The King Welcomes You to Avatar Country, waarin Johannes het aanwezige publiek bedankt maar ook heel Parijs en bij uitbreiding heel Frankrijk colloqueert tot een deel van Avatar Country is een beetje langdradig. Het slotnummer Hail the Apocalypse walst echter over alles en iedereen heen.

Ik ga het woord Blitzkrieg niet gebruiken want dat horen de Fransen niet graag en bovendien waren dat ‘dzie dzjermanz’ en geen Zweden maar Avatar is wel degelijk bezig met het veroveren van Europa en de rest van de wereld. Hun wapens? Gitaren, goede songs en creatieve ideeën. Wij zullen ons in dit geval zeker niet schamen om te collaboreren.

Tracklist:

 1. Intro
 2. A Statue of the King
 3. Let It Burn
 4. Paint Me Red
 5. Bloody Angel
 6. For The Swarm
 7. Tower
 8. The Eagle Has Landed
 9. Smells Like A Freakshow
 10. The King Welcomes You to Avatar Country
 11. Hail the Apocalypse

Meer info over Avatar:

avatar the king live in paris album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!