Review Battle Beast - Bringer of Pain

Rating: 
8.5
Uw beoordeling: 8.5

Artiest: Battle Beast

Album: Bringer Of Pain

Genre: Heavy metal

Label: Nuclear Blast

Battle Beast brengt hun vierde telg Bringer of Pain uit. Een album gemaakt door de hele band wat resulteert in een uitvoerig en gevarieerd geheel. Songwriter Anton Kabanen die geen inmenging dulde moest opstappen, enkel zo kon de band en elk individu uitbloeien. Met Bringer of Pain tonen ze elk hun kunnen.

Rauw, strak en enorm keyboard gefocust, zo vangt Straight to the Heart aan. Het refrein ademt rauwe metal uit en ook meteen de eerste sublieme gitarsolo doet zijn intrede. Zangeres Noora Louhimo laat al even horen wat ze kan, maar bij de start van Bringer of Pain doet ze iets fenomenaal met haar stem, wat een lange scream, we kijken er naar uit om dit live te horen. Muzikaal vallen Judas Priest invloeden niet te verbergen. Noora klinkt hier ook als een vrouwelijke Rob Halford (of klonk Halford nooit echt mannelijk?).

King For A Day klinkt als vertrouwd Battle Beast. Het tempo neemt licht af en een catchy melodie staat centraal. Keyboardgekte op Beyond the Burning Skies, intro en refrein maken dit zo ongelooflijk catchy en Noora gebruikt een ander type stem. Maar kan het nog meer catchy dan Familiar Hell. Dit nummer zal wel bestempeld worden als eurosongmetal, maar wie maalt daar om, wat een leuke song. Bij het ingebouwde toneelstukje knielen we spontaan op de grond, hoofd naar beneden al piepend "ja Noora, je hebt gelijk".

Lost In Wars is compleet nieuw voor Battle Beast. Rammstein lijkt een inspiratiebron geweest te zijn voor dit nummer, waar ook een man in is te horen. Helemaal onverwacht. En in Bastard Son of Odin zou Joakim van Sabaton plots uit de kast kunnen springen, de band geeft de invloeden hiervan letterlijk toe. Veel nieuwigheden dus, maar met We Will Fight komt er toch nog wat classic Battle Beast.

Een beat, hoge keyboardtonen, een fluwelen vrouwenstem. De titel Dancing with the Beast is goed gekozen want dit is een puur popnummer. De band experimenteert graag en dat is hiermee duidelijk, het staat in schril contrast met de rauwe songs in het begin van het album. En ja hoor, ook een ballade kan niet ontbreken. Met afsluiter Far from Heaven krijgen we dit nog helemaal op het einde van dit gevarieerd album te horen.

Tracklist:

  1. Straight To The Heart
  2. Bringer Of Pain
  3. King For A Day
  4. Beyond The Burning Skies
  5. Familiar Hell
  6. Lost In Wars
  7. Bastard Son Of Odin
  8. We Will Fight
  9. Dancing With The Beast
  10. Far From Heaven

Meer info over Battle Beast:

battle beast bringer of pain cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!