Review Beyond The Black - Heart Of The Hurricane

Rating: 
8
Uw beoordeling: 8

Artiest: Beyond The Black

Album: Heart Of The Hurricane

Genre: Symphonic Metal

Label: Napalm Records

We zijn gelukkig al zover geëvolueerd dat vrouwen in de rock- en metalwereld geen rariteiten meer zijn. Het meest normale dat we kunnen doen is niet steeds opnieuw aanhalen dat deze of gene band één of meerdere dames in de bezetting heeft. Wat echter nog niet zo vanzelfsprekend is binnen diezelfde rock- en metalwereld is dat een vrouw ook de ‘leader of the band’ is. Misschien zijn mannelijke muzikanten daar nog niet altijd geëvrouwcipeerd genoeg.

Bij het Duitse Beyond The Black is het duidelijk een sterke jongedame die aan het roer staat. Ik zeg bewust jongedame want Jennifer Haben is nog maar 23 lentes oud maar weet al verdomd goed wat ze wil en heeft bij haar band de touwtjes stevig in handen genomen nadat de rest van de band haar enkele jaren geleden in de steek liet. Haben verzamelde een rits nieuwe muzikanten om haar heen en begon vol vertrouwen aan de opnamen van hun derde album. Het resultaat daarvan, The Heart of the Hurricane mogen wij vandaag aan u voorstellen.

Sinds het debuut, Songs of Love and Death (2015) kende de band al grote commerciële successen in het thuisland en Jennifer lijkt vastbesloten dat succes vast te houden en zelfs nog wat uit te breiden. Voor sommige metalfans staat zoiets meteen gelijk aan uitverkoop. Die mensen zien de metal liever in kleine clubs en ondergronds blijven. Haben & co mikken op de hoofdpodia van de festivals en de sportpaleizen van deze wereld. En dat is hun goed recht. De sound waarmee ze dit willen aanpakken is nog steeds een mengeling van vlotte popachtige melodieën en catchy zanglijnen, zoete vocalen en harde maar geen overdreven harde gitaren. Dat La Haben ook nog eens een bijzonder mooi zicht voor het oog is, is een bijkomende troef die ze handig weten uit te spelen. Misschien lijkt het u alsof wij daar zelf allemaal ietwat sceptisch tegenover staan maar geloof ons, ook wij kunnen dit allemaal best wel smaken.

The Heart of the Hurricane begint met twee enorm sterke nummers, het symfonisch en opzwepende Hysteria en het energieke titelnummer met een bijzonder catchy refrein. En daarmee is de toon voor het hele album gezet. Jennifer Haben beschikt over een bijzonder aangename, poppy stem die op vele vlakken vergelijkbaar is met Sharon den Adel van Within Temptation. Volgens mij zijn die sublieme hoogtes die Sharon weet te bereiken (nog) niet voor haar weggelegd. Ook muzikaal zijn er raakpunten met Within Temptation. De intro van Song for the Godless zal u ongetwijfeld eerst aan Epica en vervolgens aan Within Temptations Mother Earth doen denken. De pianointro van My God is Dead is dan weer zeer creatief geleend van Evanescence’s My Immortal. Op dit nummer en ook op Million Lightyears bijvoorbeeld mag gitarist Chris Hermsdörfer een stukje meezingen. Het contrast en de heavyness zou echter beter tot uiting zijn gekomen mocht hij een stukje rauwer en meer gegrunt hebben geklonken.

Alle nummers lijken wel uit te nodigen om tot single gebombardeerd te worden of hengelen op z’n minst toch naar één of meerdere draaibeurten op de radio. En toch bewijst de band dat ze het ook anders kunnen met het meer eclectische Escape From The Earth en het ietwat bombastische Beneath A Blackened Sky. Ik zou hen aanraden om in de toekomst eens een ietwat langer, episch nummer trachten te maken, ik ben er zeker van dat het hen zou lukken. Maar het is toch een dunne balans tussen commerciële toegevingen en artistieke integriteit. Voorlopig weet Beyond The Black die balans nog redelijk in evenwicht te houden maar de platvloersheid ligt toch gevaarlijk op de loer. Hopelijk weten ze dat beestje in de toekomst af te houden.

Tracklist:

 1. Hysteria
 2. Heart of the Hurricane
 3. Through The Mirror
 4. Million Lightyears
 5. Song for the Godless
 6. Escape From the Earth
 7. Beneath a Blackened Sky
 8. Fairytale of Doom
 9. My God Is Dead
 10. Dear Death
 11. Scream for Me
 12. Freedom
 13. Breeze
 14. Echo From the Past
 15. Parade

Meer info over Beyond The Black:

Meer info over Beyond The Black:

beyond the black heart of the hurricane album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!