Review Black Crown Initiate - Violent Portraits Of Doomed Escape

Rating: 
8.5
Uw beoordeling: 8.5

Artiest: Black Crown Initiate

Album: Violent Portraits Of Doomed Escape

Genre: Progressive Death Metal

Label: Century Media Records

"Met Violent Portraits Of Doomed Escape klimt Black Crown Initiate terug een trapje hoger op de progresieve deathmetal ladder."

Black Crown Initiate is een Amerikaanse progressieve death metal groep uit Reading, Pennsylvania. De band werd opgericht in 2012 en bracht in eigen beheer hun eerste EP Song of The Crippled Bull uit, die positieve recensies kreeg. Ze begonnen begin 2014 meedogenloos te toeren met collega-extreme metalbands zoals Goatwhore, Behemoth en 1349 en de in 2016 opvolger Selves We Cannot Forgive. Anno 2020 is de progressieve deathmetalband hier terug met Violent Portraits Of Doomed Escape.

Violent Portraits Of Doomed Escape is duidelijk een resultaat van deze turbulente periode. De plaat klinkt afwisselender en emotioneler dan de voorgaande albums. De teksten zijn erg intiem maar uiteraard worden woede en agressie flink aangehaald, het blijft immers een deathmetalplaat. Gitarist/zanger Andy Thomas, die de zuivere vocalen voor zijn rekening neemt, is vooral verantwoordelijk voor de laatste paar emoties. Zijn engelenzang is intiem en dat maakt het verschil met de rest van de deathmetalmuziek. Zijn zang was op voorgaande platen al een belangrijk onderdeel van het geluid van Black Crown Initiate en zijn bijdrage is op dit album alleen maar groter geworden.

Invitation mag dit album openen en is tevens het nummer dat als eerste single werd aangeduid op deze plaat aan te kondigen. We krijgen een zachte aanloop met cleane zang tot de grunts van James de boel verstoren en het nummer in al zijn hevigheid losbarst. De combinatie, en soms samenzang, van grunten en cleane vocalen zijn een van de sterke punten van Black Crown Initiate. Son Of War volgt dit ritme perfect op. Het refrein is een combinatie van Andy’s zang en op hol geslagen drums, wat deze track een zeer progressieve toets geeft. Zoals wel meer nummers op dit album start Trauma Bonds rustig om er dan stevig in te vliegen. Hier krijgen we een glimp van metalcore te horen. Years In Frigid Lights is eigenlijk de allereerste track die dit album voorafging maar kwam ruim een jaar voor de release van Violent Portraits Of Doomed Escape uit waardoor het een beetje in het niets verdween.

Below deelt het album mooi in twee delen en is een intermezzo die enkel en alleen bestaat uit rauwe keelklanken. Death Comes In Reverse bevat een extra dimensie in de vocalen. Naast de grunt en cleane zang krijgen we nu de stem van James die extra vervormd wordt. Samen met de opbouwend deathmetal, die opbouwt maar net niet ontploft, een mooie start van deel twee van dit album. Holy Silence doet zijn titel (bijna) alle eer aan. Een 'rustig' nummer dat af en toe onderbroken wordt door wat grunts maar om dan op een zeer progresieve wijze verder te kabbelen. He Is The Path is een ideale afsluiter. Rustig pianodeuntje vergezelt van viool en spoken word.

Het kan lastig zijn om telkens opnieuw te tippen aan je eigen kwaliteitskeurmerk. Gelukkig is het Black Crown Initiate weer gelukt. Violent Portraits Of Doomed Escape is een prachtig album geworden dat schreeuwt om meerdere keren beluisterd te worden.

Tracklist: 

  1. Invitation
  2. Son Of War
  3. Trauma Bonds
  4. Years In Frigid Light
  5. Below
  6. Death Comes In Reverse
  7. Sun Of War
  8.  Holy Silence
  9. He Is The Path

Meer info over Black Crown Initiate:

black crown initiate vioment portraits of doomed escape album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!