Review Caligula's Horse - Rise Radiant

Rating: 
9
Uw beoordeling: 9

Artiest: Caligula's Horse

Album: Rise Radiant

Genre: Progressive Metal

Label: InsideOut Music

"Avontuurlijke progressieve metal en het beste album tot nu toe van deze Aussies"

De Australische groep Caligula’s Horse probeert reeds enkele jaren een plaatsje te veroveren aan de top van de progressieve metal. Met nummers die het midden houden tussen melodieuze progressieve metal en djent slagen ze op dit album erin om van begin tot einde de focus van de luisteraar vast te houden.

De single The Tempest hakt er eerst stevig in, maar vloeit snel over in melodieuze djent met een schitterende gitaarsolo en rustige keyboards. Soms klinken de gitaarriffs metal, maar ondanks de complexe ritmes blijft het allemaal zeer toegankelijk. De groep staat bekend om de continue afwisseling tussen harde en zachte passages en vooral de schitterende (kop)stem van Jim Grey zorgt bij momenten voor de melancholische noot. Het korte en emotionele Resonate is hier een perfecte illustratie van, deze sublieme electro-pop is dan ook zeer hitgevoelig. De nummers klinken helemaal niet donker, de rode draad doorheen het album is er één van hoop en nooit opgeven. Er zijn zeker ook momenten van hardrock en post-rock te ontwaren. De progressieve elementen kan je vooral vinden aan het einde van het album, ook door de subtiele toevoeging van toetsen. Het bijna 11 minuten durende The Ascent is dan ook een prachtige samenvatting van de groep anno 2020. De uitstekende mix was niet toevallig in handen van Jens Bogren, die ook al actief was bij Haken, Leprous en Devin Townsend Project.

Liefhebbers van voornoemde groepen zullen dit schijfje zeker omarmen. Voor mij persoonlijk is dit hun beste album tot nu toe, maar uiteraard hangt dit af vanuit welke invalshoek je het bekijkt.

Tracklist: 

  1. The Tempest
  2. Slow Violence
  3. Salt
  4. Resonate
  5. Oceanrise
  6. Valkyrie
  7. Autumn
  8. The Ascent
  9. Don't Give Up
  10. Message To My Girl

Meer info over Caligula's Horse:

caligula's horse rise radiant album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!