Review The Charm The Fury - The Sick, Dumb & Happy

Rating: 
10
Uw beoordeling: 10

Artiest: The Charm The Fury

Album: The Sick, Dumb & Happy

Genre: Metalcore

Label: Nuclear Blast

Vrijdag 17 maart is een datum om naar uit te kijken. Op deze dag brengt The Charm The Fury hun nieuwe album The Sick, Dumb & Happy uit. De metalcore band uit Amsterdam leverde 4 jaar geleden een zeer sterk debuutalbum (A Shade of My Former Self) af en sindsdien hebben velen onder ons moeten wachten op dit album. Ondertussen is er ook heel wat veranderd voor de band, zo tekende het een contract bij Nuclear Blast en Martijn Slegtenhorst (gitaar) werd met open armen onthaald. Het debuutalbum zorgde ook voor veel aandacht van de festivals uit het buitenland en een op Graspop Metal Meeting spelen is ook altijd mooi meegenomen.

We zijn dus aanbeland bij het tweede album en we zijn vooral benieuwd naar de verschillen met het voorgaande album. Het eerste nummer komt al aan als een stevige vuistslaag vol in het gezicht. Down On The Ropes begint stevig en de vocalen van Caroline Westendorp zijn zoals we ze graag horen, bruut en luid. Deze track werd tevens al eind januari samen met een videoclip vrijgegeven en kon al meteen op veel support en goede reacties rekenen. Het volgende nummer, Echoes, werd een maand later vrijgegeven en liet een heel andere kant van het album zien. Er wordt meer gebruik gemaakt van cleane vocals en dit smaakt naar meer. Voeg daar een gitaar solo, een dikke breakdown en een sing-along refrein aan toe en we komen tot een van de vetste nummers die The Charm The Fury tot nu toe gemaakt heeft.

Voor de liefhebbers van hardcore verwijzen we onder ander naar Weaponized. Een van de meest catchy nummers met enkele zalige gitaarriffs is zonder twijfel No End In Sight. Hierbij denken we spontaan terug naar het debuut album uit 2013. De stijl is hetzelfde en dit is een plaat waar een uitbundige zaal luid de teksten zal meebrullen. Een trager begin voor Blood And Salt zorgt ervoor dat we even terug naar adem kunnen happen. De cleane vocals zijn hier een van de sterke punten. Let hier ook op de bass lijn gepresenteerd door Lucas Arnoldussen. Deze draagt sterk bij tot de groovy sound. Middenin wordt het tempo een beetje verhoogd en door de wisseling van vocalen blijft dit nummer zeer boeiend. Een zeer kort instrumentaal stukje dat live opgezet kan worden om even tot rust te komen is ook op dit album weer aanwezig. Corner Office Maniacs zullen we de komende live optredens zeker kunnen verwachten. De intro van The Future Need Us not doet sterk denken aan een Rage Against nummer met Pantera invloeden. Ook hier is er weer een keiharde breakdown en verwacht live maar vele moshpits.

Silent War is zonder twijfel een van de rustigste nummers die we ooit van The Charm The Fury te horen kregen. Een trager nummer met prachtige cleane vocalen, cleane gitaren en een korte maar leuke solo brengen ons tot rust. Voor het zwaardere werk sluiten we af met The Hell In Me, Songs Of Obscenity en Break And Dominate. Vooral dat laatste nummer is een zeer dikke plaat. Caroline doet ons op momenten denken aan Arch Enemy. Op instrumentaal vlak horen we ook de individuele kwaliteiten. Dit is wat men noemt een zeer goed album afsluiten op een hoge noot!

We horen veel variatie op dit album. Er is genoeg afwisseling tussen cleane vocals en screams, zware en rustige riffs, trage en snelle nummers. Kortom, ieder nummer heeft wel iets speciaals en unieks en dat is waar we naar uitkijken. We kunnen de plaat van begin tot einde zeer aandacht beluisteren. De sing-along gedeeltes zullen live onder luid gejuich onthaald worden. We hebben 4 jaar moeten wachten maar het was het wachten zeker waard. Er wordt ons een ijzersterk album gepresenteerd dat ons nog zeer lang gaat achtervolgen. We kunnen nu al stellen dat we geweldige en brute live shows mee zullen maken. Dit album is een must voor iedereen die liefhebber is van de betere metalcore!

Tracklist: 

 1. Down The Ropes
 2. Echoes
 3. Weaponized
 4. No End In Sight
 5. Blood And Salt
 6. Corner Office Maniacs
 7. The Future Need Us Not
 8. Silent War
 9. The Hell In Me
 10. Sonsg Of Obscenity
 11. Break And Dominate

Meer info over The Charm The Fury:

album cover the charm the fury the sick dumb & happy

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!