Review Off The Cross – Enjoy It While It Lasts

Rating: 
8.5
Uw beoordeling: 8.5

Artiest: Off the Cross

Album: Enjoy It While It Lasts

Genre: Heavy Melodic Metal

Label: Eigen beheer

"Dance - Headbang - Mosh - Repeat"

Hebben we al gezegd dat er in België veel ‘nieuw’ talent is? Indien wel, dan zeggen we het graag nog eens: “ER IS BANGELIJK VEEL TALENT IN BELGIË!”

De laatste jaren zijn we in België écht verwend! Denk maar eens aan King Hiss, Evil Invaders, Wiegedood, Psychonaut, Tangled Horns, Carnation, Bark, Your Higness, …  en recentelijk kwam daar ook nog eens Mordkaul bij! Het lijstje met steengoede Belgische bands lijkt eindeloos, maar de band waar ik enkele jaren geleden met open mond naar stond te kwijlen, euh kijken, is Off The Cross. Tijdens de coronalockdowns verblijdde zij ons al met heerlijke covers van o.a. Ghost (met véél gastmuzikanten, check het zeker hier) en Triggerfinger en zelfs King Hiss werd door de mangel gehaald! Allemaal leuk tijdverdrijf, maar nu zijn ze er eindelijk met nieuw eigen werk!

Het minste wat je van dit nieuwe album kan zeggen is dat Off The Cross ons opnieuw verrast! Zanger Daan Swinnen komt op dit album vocaal zeer sterk uit de hoek! Net nu OTC beslist om de lyrics aan de clips toe te voegen, zijn de zanglijnen van Swinnen bij momenten goed verstaanbaar! Daar waar trouwens, naar mijn gevoel bij de meeste bands random wordt omgesprongen met gastmuzikanten, zijn die op dit album van OTC vakkundig gekozen. Elke gastmuzikant, brengt een échte meerwaarde. Of wat te zeggen van de zangpartij van Fabienne Erni van Eluveitie op This Too Shall Pass of het orgelgeluid van Joost Van Den Broek (After Forever, Ayreon) om nog maar te zwijgen van de arrangementen van Coen Jansen van Epica die als een ware saus her en door de nummers is verweven (heerlijk bijvoorbeeld die blazers op Mute Deaf Blind). Joost Van Den Broek, die eerder al de productie deed bij bands als Powerwolf, Epica en Blind Guardian, nam ook de productie voor zijn rekening en levert hier naar onze bescheiden mening uitstekend werk! 

De veelzijdigheid van deze band komt hierdoor echt wel duidelijk bovendrijven in dit album. Een album vol tegenstrijdigheden. Want terwijl mijn eerste gevoel was dat dit album het meest toegankelijke was dat OTC bij elkaar schreef, is het op hetzelfde moment een album met zo veel lagen dat het blijft boeien en dat eigenlijk één grote ontdekkingstocht wordt. Zelfs na enkele luisterbeurten komen er steeds nieuwe zaken naar boven! Off The Cross  is een band die risico’s durft nemen en nieuwe invloeden niet schuwt, dat merkten we al met Era. Het album ligt dus in de lijn van deze EP en toch weer niet. We kunnen echt spreken over een volgende stap in het groeiproces van Off The Cross. Als je daaraan twijfelt heb je duidelijk This Too Shall Pass nog niet goed beluisterd.

Ongetwijfeld zou dit album anders hebben geklonken als dat rotte virus de huidige samenleving niet op zijn grondvesten had doen daveren, maar als covid-19 ons iets goeds gebracht heeft, dan is het ongetwijfeld dit album! Dank u corona, Dank U Off The Cross!

Ps: Ondertussen hebben de heren ook een heerlijk biertje uitgebracht, Goddess! Bijna even lekker als het album! Zeker proeven (bestel hier)! 

Tracklist:

 1. Masks
 2. Mute.Deaf.Blind
 3. Exist
 4. The Dance
 5. This Too Shall Pass
 6. A Broken Narrative
 7. Strife
 8. Dharma
 9. Cease And Desist
 10. Blackbox
 11. A Life Lived To Die

Meer info over Off The Cross:

Beluister op Spotify!

off the cross enjoy it while it lasts album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!