Review Off The Cross - Era

Rating: 
8
Uw beoordeling: 8

Artiest: Off The Cross

Album: Era

Genre: Modern Metal

Label: Eigen Beheer

Toen Off The Cross nog onder de naam This Kid door het leven ging suggereerde ik bij de bespreking van hun EP ‘Stitches’ om één à twee woorden toe te voegen aan de bandnaam om een graantje mee te pikken binnen het metalcore genre waar drieledige namen schering en inslag zijn. Aldus geschiedde, ware het niet dat de brutale vlegels naast hun naam ook hun sound grondig wijzigden. Maar laten we geen oude koeien uit de gracht halen en kijken naar het heden. Met debuutplaat ‘Divided Kingdom’ werd al goed geboerd maar met deze EP gaan de heren nog een flink stapje verder.

Off The Cross heeft in de rijke vaderlandse bodem toch nog braakliggend terrein gevonden en etaleert op ‘Era’ een sound die moeilijk te vergelijken valt met andere bands. In digitale tijden waarin het steeds lastiger wordt om het kaf van het koren te scheiden is dat op zich al een prestatie. De bombastische productie is ongetwijfeld koren op de molen van critici die Off The Cross verwijten om een te commerciële kaart te trekken maar deze EP is veel meer dan veel geblaat en weinig wol.

Met The Goddess wordt de koe meteen bij de horens gevat en horen we in de persoon van Marcela Bovio (MaYan) een eerste van vele gastmuzikanten voorbij komen. Die vruchtbare samenwerking levert een kwalitatief sterke song op en refereert in het tweede deel van het nummer enigszins aan Lacuna Coil. Professioneel, internationaal potentieel en slim opgebouwd (dat koor aan het begin!) maar laten we man en paard noemen; nog niet spectaculair genoeg om boven het maaiveld uit te steken. Maar spitten en delven betaalt zijn zelven en met The Silence gaat Off The Cross een richting uit die zich al veel moeilijker laat definiëren of vergelijken. Seizoensarbeider van dienst is ditmaal Jonas Renske (Katatonia, Bloodbath) die zich uitstekend van zijn taak kwijt. Het gebruik van Hammondorgel en piano kennen we al van hun debuut en zoals we toen al konden vaststellen klinkt dit allerminst als een tang op een varken.

De ware kracht van Off The Cross komt pas volledig tot bloei tijdens track The Mist waarin zoveel tegelijk gebeurt dat je nauwelijks nog weet hoe de vork aan de steel zit. Indrukwekkend percussiewerk, een cello, een gastbijdrage van Tijs Vanneste (als u hem enkel kent als Van Echelpoel bent u een gestampte boer) en een gedurfde streep saxofoon, het aantal Belgische bands dat zich hieraan zou wagen is dun gezaaid, het aantal dat er daadwerkelijk mee wegkomt nog kleiner. Met afsluiter The Saviour trekt Off The Cross definitief zijn schaapjes op het droge ondermeer dankzij het zeer efficiënt gebruik van meerstemmige zang. Een song die blijft nazinderen alleszins.

‘Era’ is een bijzonder mooi lokaal product waar de band zonder schaamte mee op de boer kan gaan al gaat het mijn boerenverstand te boven hoe ze al dat moois live gaan vertalen. Wij zullen er in elk geval als de kippen bij zijn om dit vanop de eerste rij te ontdekken.

Voor ondergetekende, die eerder een voorkeur voor zwijnerijen heeft, klinkt het allemaal een beetje te berekend en doordacht maar wat heb ik hier in de pap te brokken? Met ‘Era’ heeft Off The Cross misschien wel het muzikale concept gevonden dat de kip met de gouden eieren blijkt, het is aan het publiek om te bepalen of dit geen parels voor de zwijnen worden.

Noot: aangezien dit gezelschap afkomstig is uit het Antwerpse en aldaar de overtuiging leeft dat alles buiten het arrondissement tot het platteland behoort heb ik ter meerdere eer en glorie van mijn Kempische geboortegrond overdadig gebruik gemaakt van landbouwgerelateerde frasen.

Tracklist: 

  1. The Goddess
  2. The Silence
  3. The Mist
  4. The Saviour

Meer info over Off The Cross:

off the cross era album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!