Review Cyhra - The Vertigo Trigger

Rating: 
9.5
Uw beoordeling: 9.5

Artiest: Cyhra

Album: The Vertigo Trigger

Genre: Melodic Metal

Label: Nuclear Blast Records

"Are You Ready To Rumble met het nieuw album The Vertigo Trigger van Cyhra dat uitkomt op 18 augustus? "

Cyhra is klaar om hun derde album te lanceren op 18 augustus! De band die ontstaan is uit de samenwerking tussen Jake E en Jesper Strömblad heeft opnieuw knap werk geleverd en zal zonder twijfel vele harten kunnen bekoren met hun nieuwe melodic metal nummers! Het zijn in totaal elf nummers die heel mooi in balans zijn met elkaar. Het is ook overigens het eerste album waar Marcus Sunesson (gitarist in Engel) officieel aan heeft meegewerkt. Sunesson neemt live het gitaarwerk van Jesper Strömblad over wanneer Strömblad zelf niet aanwezig kan zijn op de tournee. Daarmee zijn ze samen met drummer Alex Landenburg (die onlangs papa werd van tweelingzoontjes) en gitarist Euge Valovirta met vijf in de band.

Cyhra brengt opnieuw een album met vrij diepzinnige teksten, maar minder cryptisch geschreven als wat we gewoon zijn van het voorgaand werk van Jake E. Ik vind het iets makkelijker om mij in te leven in de teksten dan op vorige albums. Ik verkies dat wel boven het zoeken naar de diepere betekenis van een liedje en er nog niet helemaal aan uit te zijn wanneer het liedje afgelopen is. Het album The Vertigo Trigger lijkt een album te zijn waar de nummers als overkoepeld thema vertellen over belangrijke momenten in het leven en welke beslissingen je hierbij neemt. Het album doet je even stilstaan en denken over je eigen leven. Het doet je nadenken over hoe belangrijk het is om te genieten van de leuke dingen, hoe klein het moment ook mag zijn. Voor mij zijn vooral Live A Little, The Voice You Need To Hear en Fear Of Missing Out beklijvende nummers op dat vlak. 

Er is instrumentaal veel variatie en dynamiek aanwezig. Je hoort mooie gitaar melodiën, gecombineerd met knap drumwerk, maar het album wordt ook goed ondersteund door zeer melodische synthesizer muziek. Deze elementen zijn allemaal sterk op elkaar afgestemd, wat een prachtig geheel vormt. Er zijn wel solo's aanwezig, maar er zijn geen liedjes waar zware gitaren of drums sterk op de voorgrond treden en even de focus volledig wegkapen van het hele nummer. Hoewel het nergens gemist wordt, was het mooi geweest mocht er in bepaalde nummers wel een leuke solo verwerkt zijn, gewoon als extraatje en om deze instrumenten even in de kijker te zetten. De melodie van The Vertigo Trigger wordt voor het grootste deel bepaald door de synths die aanwezig zijn en die je met succes doen mee bewegen met de muziek. De instrumenten blenden zo goed tot één geheel dat je eigenlijk een aantal keer opnieuw moet luisteren en je jou telkens moet focussen op één van deze elementen om hun pracht en complexiteit in het creëren van dit album volledig te kunnen appreciëren.

Het album The Vertigo Trigger zet heel goed de zangkwaliteiten van Jake E op de voorgrond en zijn diversiteit in zangstijl, zangbereik, zangkleur enz. is echt bewonderenswaardig! Van Jake weten we tot welke hoogstaande zangkunsten hij in staat is, maar op The Vertigo Trigger heeft hij zichzelf wel overtroffen, vooral bij de nummers The Voice You Need To Hear, een prachtige ballade, en Ashlight waar zijn stem plots fenomenaal de hoogte in schiet. Hij heeft een zeer krachtige, maar toch ook zachte manier van zingen, iets wat hij afwisselt met de strofes en refreinen bij bijvoorbeeld nummers als Life Is A Hurricane, Live A Little en If I. Het album heeft als laatste nummer Too Old For Fairy Tales dat echt een knallend einde maakt aan The Vertigo Trigger. Daarin hoor je toch iets prominenter de gitaren en de drums naar voor komen en ook Jake laat zich van een andere kant tonen door met een wat rasperige stem het liedje en dus ook het album in schoonheid af te sluiten.

Ik ben alvast benieuwd welke nummers ze zullen toevoegen aan hun setlist en wanneer ze zullen toeren in Europa. Enkele maanden geleden lanceerde de band namelijk een GoFundMe om zo de kosten van hun VS-visums te kunnen dekken, maar heel belangrijk... Afhankelijk van het bedrag dat je sponsort is er een beloning aan verbonden. Zullen ze dus misschien toch eerder naar de Verenigde Staten trekken? Wie weet... Ik kijk er naar uit om een tour-aankondiging te zien verschijnen! Check in elk geval hier beneden via de links hun sociale media en zoek hun fundraiser even op. Zo maak je de kans om de band live te zien én te ontmoeten en bovenal hun prachtige, nieuwe nummers te horen!

Tracklist:

 1. Ready To Rumble
 2. Lets Have My Story Told
 3. Live A Little
 4. 1.000.000 Fahrenheit
 5. Buried Alive
 6. The Voice You Need To Hear
 7. Life Is A Hurricane
 8. If I
 9. Fear Of Missing Out
 10. Ashlight
 11. Too Old For Fairy Tales

Meer info over Cyhra:

Beluister op Spotify!

cyhra the vertigo trigger album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!