Review Dagoba - Black Nova

Rating: 
8.5
Uw beoordeling: 8.5

Artiest: Dagoba

Album: Black Nova

Genre: Groove Metal

Label: Century Media Records

Het Franse groove metal gezelschap Dagoba zag het levenslicht medio 1997. Doorheen de jaren bouwde de band een ijzersterke reputatie op, zowel op als naast het podium. Binnen het groove metal wereldje zijn ze ondertussen uitgegroeid tot een absolute topact. Via Century Media Records kwam een gloednieuwe schijf op de markt genaamd Black Nova. De typische oorverdovende energie waardoor ze groot zijn geworden blijft op deze Black Nova stevig overeind staan. Dat is niet zozeer de verdienste van één element maar van dan de samensmelting van verschillende instrumentale en vocale elementen binnen elk van de songs.

Dit blijkt reeds bij de eerste song Tenebra. Meteen de luisteraar bij de strot grijpen, en niet meer los laten tot het bitter einde is voorwaar de rode draad doorheen het geheel op deze Black Nova. Dagoba laat er geen gras over groeien en blijft snoeiharde tot meedogenloze wegen verder bewandelen met knallers als Inner Sun, The Legacy of Ares en Stone Ocean. Zowel vocaal als instrumentaal hoor je bovendien dat Dagoba nog steeds op hemels hoog niveau staat te soleren.  Zonder onophoud blijft Dagoba ingeslagen wegen verder bewandelen, tot geen spaander van de omgeving geheel blijft. Als een wervelstorm, die alles om zich heen meesleurt in een maalstroom van knetterende salvo's, snoeiharde riffs en een bulderende stem die de haren op onze nek doet recht komen. Zo voelt deze plaat aan.

Songs als Lost Gravity  en Fire Dies bevatten zoveel opgekropte frustratie en agressie dat je als luisteraar gewoon meevoelt daarmee. Dagoba bezorgt ons daardoor het ene na het andere kippenvelmoment. Met een ware krop in de keel, gaan we de trip aan tot het bitter einde. Langere songs als Phoenix & Corvus tot Vantablack bezorgen ons die ultieme adrenalinestoot waardoor we compleet over de streep worden getrokken. Neen, er is geen doorkomen aan. Eens die Franse tsunami voorbij is gekomen blijven we dan ook totaal verweesd achter. Als perfectie bestaat heeft Dagoba met Black Nova deze akelig dicht benaderd. De Franse band levert een parel van een groovy en hartverscheurende mooie schijf af. Er is geen speld tussen te krijgen en we vonden ook geen enkel minpunt aan Black Nova. Daar waar bands met een rijkelijk verleden vaak vervallen in het afleveren van een flauwe routineklus blijft Dagoba zichzelf heruitvinden. En dat is nog de grootste verdienste van band en plaat. Een dikke aanrader van formaat, ook na meerdere luisterbeurten voelen we nog steeds diezelfde adrenalinestoten door onze aders stromen. Pure klasse!

Tracklist:

  1. Tenebra 
  2. Inner Sun 
  3. The Legacy of Ares 
  4. Stone Ocean 
  5. The Infinite Chase 
  6. The Grand Emptiness 
  7. Lost Gravity 
  8. Fire Dies 
  9. Phoenix & Corvus 
  10. Vantablack 

Meer informatie over Dagoba:

dagoba black nova album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!