Review The Damned Things - High Crimes

Rating: 
7.5
Uw beoordeling: 7.5

Artiest: The Damned Things

Album: High Crimes

Genre: Metal

Label: Nuclear Blast


The Damned Things kunnen we catalogeren als een supergroep. Als de bandleden ronkende namen hebben als Scott Ian (gitarist en stichter van Anthrax), Joe Trohman (eveneens gitarist en co-stichter van Fall Out Boy), drummer Andy Hurley (Fall Out Boy), bassist Dan Adriano (Alkaline Trio) en zanger Keith Buckley (Every Time I Die) mag je de term supergroep wel al eens overwegen. Wat begon als een eenmalig experiment resulteert nu in een tweede album, High Crimes.

Dat dit album niet gepland was bevestigen alle groepsleden, maar Joe Trohman zat stiekem liedjes te schrijven en liet die vervolgens horen aan de rest van de bandleden. Blijkbaar was er niet veel overtuigingskracht nodig en volgt er negen jaar naar Ironiclast toch nog een nieuw album. Alles werd mooi doorgestuurd naar producer Jay Ruston en zie hier het resultaat.

De eerste drie nummers op High Crimes (Cells, Something Good en Invincible) zijn eigenlijk de beste van deze plaat. De rest van de nummers vervagen een beetje bij deze drie nummers. Carry A Brick en Keep Crawling zorgen voor een tijdelijke uitbarsting maar net als de rest van het album zijn ze vlug vergeten. Ik zou zeggen, probeer ze uit en geef mij ongelijk.

Young Hearts doet een beetje aan de Foo Fighters denken maar dan met de rauwe Buckley vocalen erover heen. Donderende gitaren en idem drums maar met een refrein dat blijft hangen. Op Let Me Be (Your Girl) laten ze zich dan weer van hun melancholische kant horen.

Wie hoopte dan de naam Scott Ian een reden was voor een Anthrax kloon of aan de andere kant misschien een replica van Fall Out Boy (hoewel er nummers zijn die toch wel dicht bij FOB aanleunen) is er aan voor de moeite. Dit is een goede heavy metal plaat maar daar eindigt het verhaal dan ook. Bekende namen zorgen niet automatisch voor een fantastisch album. Waarmee ik niet wil zeggen dat dit een slecht album is maar het zal waarschijnlijk niet in de eindejaarslijstjes eindigen.

Tracklist: 

  1. Cells
  2. Something Good
  3. Invincible
  4. Omen
  5. Carry A Brick
  6. Storm Charmer
  7. Young Hearts
  8. Keep Crawling
  9. Let Me Be (Your Girl)
  10. The Fire Is Cold

Meer info over The Damned Things:

Bestel High Crimes:

the damned things high crimes album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!