Review Dawn of Disease - Ascension Gate

Rating: 
7
Uw beoordeling: 7

Artiest: Dawn of Disease

Album: Ascension Gate

Genre: Melodic Death Metal

Label: Napalm Records

Vernieuwend voor de dag komen, het is dezer dagen zo goed als onmogelijk. Ook in het straatje van melodieuze death metal dat de Duitse band Dawn of Disease naar voor brengt, merken we geen vernieuwing op. Dawn of Disease timmert sinds 2003 aan de weg en bracht met de regelmaat van de klok knappe platen uit. De band heeft heel wat bijval in eigen land en bracht via Napalm Records een gloednieuwe schijf op de markt: Ascension Gate. Wij gaven deze schijf enkele luisterbeurten en waren toch onder de indruk van de technisch hoogstaande manier waarop elk van de bandleden hun ding staan te doen.

De gestroomlijnde manier waarop de gitaristen van dienst door middel van snoeiharde tot meeslepende riffs je hart doorklieven. Drumsalvo's als donderslagen, en een ijzingwekkende vocale aankleding, die je koude rillingen bezorgen. Trekken ons telkens opnieuw over de streep bij songs als Passage, Perimortal, Leporus Thoughts, Beneath the Waters. Nee, Dawn of Disease vindt geen nieuwe muziekstijl uit. Deze band blijft hun roots trouw. Ook al klinken ze iets minder bruut en snoeihard als in hun beginjaren, medio 2017 voelt hun melodische death metal nog steeds aan als een dreigende donderslag bij heldere hemel, telkens opnieuw.

Ook al moeten we eerlijk bekennen, dat alles op die gezapige lijn blijft liggen. Bovendien klinkt alles heel voorspelbaar, wat op zich wel jammer is. Een iets meer avontuurlijke, tot experimentele aanpak had zeker gemogen. Je hoort dat Dawn of Disease op veilig speelt. Daar is op zich niets mis mee uiteraard. Ik mis echter dat net iets meer, dat me compleet murw slaat. Daardoor blijven de songs wat hangen binnen die gezapige middelmaat. Zonder echter afbreuk te doen aan de technisch hoogstaande manier waarop riffs, vocalen en drumpartijen je door de strot worden geramd.

Dawn Of Disease blijft dus ook anno 2017 gewoon die begane wegen, die ze in 2003, verder bewandelen. Op zich is daar eigenlijk niets mis mee. Bovendien, in eigen land zijn ze met dat concept heel ver geraakt. Waarom een concept dat succes heeft teveel veranderen? vroegen we ons af. Door echter op veilig te spelen zullen ze wellicht weinig nieuwe zieltjes winnen, ook wij bleven daardoor wat op onze honge zitten. Maar Dawn Of Disease levert wel degelijk een solide en kwalitatief hoogstaande melodieuze death metal plaat af, die aan de ribben blijft kleven. Is onze eindconclusie.

Tracklist:

  1. Passage
  2. Perimortal
  3. Leprous Thoughts
  4. Beneath The Waters
  5. Ascension Gate
  6. Akephalos
  7. Fleshless Journey
  8. The Growing Emptines
  9. Lucid
  10. Mundus Inversus

Meer info over Dawn Of Disease:

dawn of disease ascension gate album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!