Review: The Doomsday Kingdom - The Doomsday Kingdom

Rating: 
7.5
Uw beoordeling: 7.5

Artiest: The Doomsday Kingdom

Album: The Doomsday Kingdom

Genre: Doom Metal

Label: Nuclear Blast

Doet de naam The Doomsday Kingdom geen belletje rinkelen? Dan doet Leif Edling, beter gekend als bezieler van Candlemass en Avatarium, dat zeker en vast wel. De band werd bracht eerder een EP op de markt, Never Machine, waarover onze recensent schreef: Om een algemeen oordeel te vellen over Never Machine maken we graag de vergelijking met een doorsnee voetbalwedstrijd. Er wordt stevig begonnen maar na de pauze resulteert de vermoeidheid in een behoudingsgezindere aanpak. Dat Eidling en co. degelijk werk ten gehore brengen, staat buiten kijf. Over dit muzikaal project een eindoordeel vellen op basis van amper vier nummers is een nagenoeg onmogelijke opgave.  We houden het op een behoorlijk debuut en kijken hoopvol uit naar de eerste langspeler.  The Doomsday Kingdom is een debuutplaat waaruit blijkt dat we hier te doen hebben met heel ervaren muzikanten, die door middel van dit project het doom metal gebeuren meer dan ooit in kaart weten te zetten.

Het meest opvallende echter. De begane wegen die elk van de bandleden in het verleden hebben begaan, blijven ze ook met The Doomsday Kingdom verder bewandelen. Dit is dus een typische doommetalplaat geworden, in verlengde van bands als Candlemass. Aan het gedoodverfde concept wordt eigenlijk niets of weinig toegevoegd. Is daar iets mis mee? Uiteraard niet, als je bij elke riff, drumsalvo en hartverscheurende vocale inbreng koude rillingen voelt lopen over je rug. Silent Kingom, The Never Machine, A Spoonful of Darkness... Elk van hen bevatten ingrediënten die teruggrijpen naar die eerder vernoemde typische doommetal ingrediënten. We laten ons met veel plezier onderdompelen in een bad van koude, duistere intensiviteit.

Een kwalitatief hoogstaande doommetalplaat leverde de 'Doomfather' - die vaak in één adem wordt genoemd met een andere grootheid Tony Iommi - zeker en vast af. Leif laat zich hierbij bovendien omringen door muzikanten die de kneepjes van het vak kennen. Avatarium gitarist Marcus Jidell, Journeyman drummer Andreas Johansson en Wolf vocalist Niklas Stålvind. Ze voegen een meerwaarde toe aan het geheel, dat blijkt meermaals. Luister maar naar het wonderbaarlijke The Sceptre, ook terug te vinden op voornoemde EP, waarbij de duivelse riffs van Leif en Marcus je gegarandeerd de stuipen op het lijf zullen jagen. De drumsalvo's van Andreas zijn al even demonisch. Maar het meest indrukwekkende is de vocale capaciteiten van Niklas. Zijn stem doet de putten van de hel open gaan, en laat die voornoemde demonen zonder enig medelijden iedereen om zich heen verscheuren. 

The Doomsday Kingdom brengt vooral een debuut uit dat het doommetalgenre nog wat meer in kaart zet. Fans van Candlemass, en eigenlijk het volledige doommetalgenre, zullen zeker vallen voor dit knappe debuut. Echter, wie zat te wachten op nieuwe wendingen, blijft wat op zijn honger zitten. Ook wij blijven daardoor wat met een dubbel gevoel zitten. Het gevoel dat er veel meer had ingezeten en nogal vaak de gemakkelijke weg wordt gekozen laat ons bij The Doomsday Kingdom niet los. Echter aan de kwalitatief hoogstaande manier waarop deze schijf naar voor wordt gebracht, hebben we niets toe te voegen. Zowel vocaal als Instrumentaal wordt op onaards hoog niveau gesoleerd. Waardoor de Doom metal fan in ons, alsnog over de streep wordt getrokken.

Tracklist:

1. Silent Kingdom
2. The Never Machine
3. A Spoonful Of Darkness
4. See You Tomorrow
5. The Sceptre
6. Hand Of Hell
7. The Silence
8. The God Particle

Meer info over The Doomsday Kingdom:

the doomsday kingdom album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!