Review Draconian - Under A Godless Veil

Rating: 
8.5
Uw beoordeling: 8.5

Artiest: Draconian

Album: Under A Godless Veil

Genre: Doom/Gothic Metal

Label: Napalm Records

"Van weinig dingen straalt zoveel breekbare, mistige, schoonheid uit als de afwisseling tussen haar fluweelzachte zang en de rauwe grunts van frontman Anders Jacobsson."

Persoonlijk houd ik enorm van contrasterende muziek. Genres die op het eerste zicht niet veel met elkaar te maken hebben, instrumenten die gek genoeg bij elkaar passen of stemmen die op een onverwachte manier toch een perfect evenwicht vormen.

Het Zweedse gothic/doom metal collectief Draconian zijn al sinds 1994 onvervalste meesters in contrasterende schoonheid. Vooral sinds zangeres Heike Langhans hen sinds het vorige album, Sovran (2015) definitief vervoegde ter vervanging van Lisa Johansson is de kracht van de band er alleen maar op vooruit gegaan. Van weinig dingen straalt zoveel breekbare, mistige, schoonheid uit als de afwisseling tussen haar fluweelzachte zang en de rauwe grunts van frontman Anders Jacobsson. Sommigen zouden het een soort beauty and the beast noemen, muzikaal gesproken is het voor mij meer The Gathering die een dodendans opvoeren met Paradise Lost.

Maar liefst vijf lange jaren zaten er tussen de vorige release, datzelfde Sovran, en deze Under a Godless Veil. Een periode die Jacobsson nodig had om zichzelf te herbronnen. Dat de man heel wat beslommeringen van zich af moest schrijven blijkt wel uit de algehele toon van dit album. Het klinkt nog net dat tikkeltje duister en mystiek dan we van hen gewoon zijn. In vergelijking met Sovran zelfs iets zachter. Minder nadruk op de death metal gitaren maar meer op de doom atmosfeer en donkere soundscapes.

We maken tijdens het eerste nummer al vrij snel kennis met Sophia, een dame die ook verderop nog regelmatig zal opduiken. Wie deze dame is of waar ze vandaan komt is mij uit de lyrics niet volledig duidelijk geworden en ook in de bijhorende bio werd geen verdere uitleg over haar verhaal gegeven. Het lijkt mij echter alles behalve een vrolijke dame en volgens mij houdt ze ook de nodige verborgen geheimen achter de hand. “Sophia is forgiven” luidt de eerste zin van de opener The Sorrow of Sophia. Maar waarvoor ze dan wel vergeven wordt blijft mij voorlopig nog een raadsel. Ik heb er echter met plezier nog meerdere luisterbeurten voor over. Het nummer is tevens een bijzonder representatief staaltje van het Draconian geluid. Een mysterieuze gothic intro met een zanglijn die een beetje doet denken aan vroege Within Temptation in een vertraagde Abba melodie, waarna de durms de gitaren omhoog stuwen en de mannelijke grunts de boel stevig komen opschudden.

En dat is zowat het hoofdingrediënt van het hele album. The Sacrificial Flame doet het allemaal nog een stukje steviger maar u begrijpt ongetwijfeld wat wij bedoelen. En daar zit dus die contrasterende schoonheid die ik hierboven bedoelde. Het klinkt (soms) allemaal wat traag en bijzonder melancholisch maar het verveelt ook nergens echt. Een element dat bij doom en gothic anders toch wel vaak de kop durft opsteken. Ik moet daarbij bekennen dat ik geen devote aanhanger ben van het genre, ik zoek er de mooie momenten in en Under a Godless Veil reken ik daar vanaf nu zeker toe.

Andere tracks die mijn hart meer dan gestolen hebben zijn Moon Over Sabaoth waarin een loodzware riff a la Candlemass overgoten wordt met een David Gilmourachtige lead. En zoals dat vaak het geval is wordt het beste tot op het laatste bewaard. Ascend Into Darkness. In de lyrics lijt het wel alsof Heike en Anders alle hoop hebben opgegeven maar muzikaal gesproken is dit negen minuten lang pure passie.

Wij hopen zo hard dat de tour die Draconian in maart 2021 samen met Nightfall wil opzetten en die hen op 22 maart ook tot in de Kavka zou moeten brengen, kan doorgaan. Op het moment van schrijven ziet het er echter naar uit dat we voor een tweede keer in volledige lock down zullen gaan, dus we zijn voorlopig nog niet van de corona miserie verlost.

Tracklist: 

  1. Sorrow of Sophia
  2. The Sacrificial Flame
  3. Lustrous Heart
  4. Sleepwalkers
  5. Moon Over Sabaoth
  6. Burial Fields
  7. The Sethian
  8. Claw Marks on the Throne
  9. Night Visitor
  10. Ascend into Darkness

Meer info over Draconian:

draconian under a godless veil cover artwork

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!