Review Eluveitie - Ategnatos

Rating: 
9
Uw beoordeling: 9

Artiest: Eluveitie

Album: Ategnatos

Genre: Folk Metal

Label: Nuclear Blast

"Heavy, ethereal and emotional Celtic lore from the Swiss mountains."

Het ene Eluveitie album is het andere niet, maar toch stelt de groep nooit teleur. ‘Ategnatos’ is het achtste album en goed op weg om het beste te worden en zeker de jaarlijsten te halen. De groep is ontstaan in de landelijke mystiek van de Zwitserse alpen maar zit diep geworteld in de Keltische mythologie en de Gallische geschiedenis. Dit alles wordt met het nodige respect, ontzag en geschiedkundige nauwkeurigheid benaderd en niet met drinkliederen zoals sommige anderen. Eluveitie brengt een perfecte mix van melodieuze deathmetal en heidense folk.

De mix van cleane en harde vocalen, scheurende gitaren, traditionele instrumenten en killer-drums biedt plaats aan zware blastbeats en levendige folkmelodieën. Vooral vocaliste (en harpiste) Fabienne Erni is het hoogtepunt op dit album. Dit is haar tweede album met de groep nadat ze in 2017 Anna Murphy (die vertrok om Cellar Darling te vormen) heeft vervangen. Anna is ook een schitterende zangeres maar Fabienne past beter bij het Eluveitie geluid en ze stuurt met haar stem sommige passages, zoals The Slumber, in de richting van gothic metal in de stijl van Nightwish en Within Temptation.

Met de meest creatieve line-up tot nu toe, creëerde de groep dit album tijdens zijn verblijf aan de Zurich University of Arts en werkte daar samen aan de composities. Een hele prestatie als je weet dat de bezetting uit negen muzikanten bestaat. Nog verrassender als je weet dat alle voorgaande albums het idee waren van zanger Chrigel Glanzmann en hij dus nu alles in handen geeft van de hele groep. Dit levert schitterende resultaten zoals het emotionele en hitgevoelige Ambiramus, het agressieve Worship (met Randy Blythe van Lamb Of God als gastzanger) en epische nummers zoals Black Water Down.

Geen andere groep brengt de power metal van Ensiferum, de middeleeuwse sound van Finntroll en het Zweedse geluid van Amon Amarth samen en maakt er een heel eigen geluid van. Na ‘Evocation II:Pantheon’, een akoestisch album uit 2017, is dit een schitterende terugkeer naar de metal roots van de groep.

Tracklist: 

 1. Ategnatos
 2. Ancus
 3. Deathwalker
 4. Black Water Down
 5. A Cry in the Wilderness
 6. The Raven Hill
 7. The Silvern Glow
 8. Ambiramus
 9. Mine Is the Fury
 10. The Slumber
 11. Worship
 12. Trinoxtion
 13. Threefold Death
 14. Breathe
 15. Rebirth
 16. Eclipse

Meer info over Eluveitie:

Bestel Eluveitie - Ategnatos

eluveitie ategnatos album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!