Review Ember Falls - Welcome To Ember Falls

Rating: 
8
Uw beoordeling: 8

Artiest: Ember Falls

Album: Welcome To Ember Falls

Genre: Modern metal

Label: Spinefarm Records

De Finse band Ember Falls brengt deze maand hun eerste langspeler ‘Welcome To Ember Falls’ uit.

The Cost Of Doing Business combineert rauwe screams met melodische vocals en bijna vrolijke backing. Er zit enorm veel variatie in dit nummer en toch blijft het klinken als één geheel, als opener kan dat tellen. Wat volgt is iets dat iets meer naar pop neigt hoewel de band dat bij Falling Rain compenseert met aggresievere stukken. Na een uiterst degelijke gitaarsolo volgt hier een stukje met nauwelijks hoorbare koorvocals, een leuk idee maar het had gerust nog iets uitgesprokener mogen zijn.

Of Letting Go is een iets eenvoudiger nummer waardoor het ook minder lijkt te boeien, dit heeft iedereen wel al eens gehoord. Ook The Enemy You Need is op zich best een goed nummer maar blijft niet echt hangen. De dromerige intro van Freedom wekt dan weer wel interesse. Na de intro komt er wat meer pit in deze ballad zodat het niet afgezaagd wordt. Af en toe heeft het qua sfeer wel wat weg van Nothing Else Matters. Kortom een goed uitgevoerd tragere song.

In COE en Rising Tide komt de invloed van Amaranthe zanger Jake E. die de plaat producete naar boven. En dan komt de verassing: in Open Your Eyes komt plots een stuk rap voor. Ik moest even checken of er plots geen Linkin Park in mijn playlist terecht gekomen was. Dat is een compliment voor de duidelijkheid. Iets later hoor je wel duidelijk het rauwere van Ember Falls. Dit is echt één van de hoogtepunten van het album. De vocals in het refrein van One More Time zijn zo licht en vrolijk dat het bijna pop is, ware het niet dat de zware gitaren op de achtergrond en de aggresieve strofes het tegendeel aantonen.

Shut Down With Me voelt om één of andere reden zeer bekend aan maar niet op een saaie manier. Dit nummer is zo eentje dat je gerust even op repeat wil zetten. Het contrast tussen de melodische stukken, de raruwe intermezzo’s en de schitterende gitaarsolo’s blijven boeien. De elektroklanken van The Lamb Lies Down In Sacrifice sleuren je direct mee in de melodie. Dit is het zwaarste nummer op de plaat maar de screams worden nog steeds gebalanceerd met zanglijnen. Ook hier zit een fantastische solo in die gerust iets langer had mogen duren. Een perfecte afsluiter.

‘Welcome To Ember Falls’ kan tellen als debuutalbum. Ember Falls heeft duidelijk zijn eigen klank ontwikkeld. Hoewel sommige nummers doen denken aan andere bands zijn ze net dat tikkeltje anders. De invloeden vanuit onder andere djent, electro, drum 'n' bass, hip hop, Scandinavische pop, rock en metal zorgen voor een verfrissende plaat. Een aanrader voor al wie graag eens de minder klassieke metalscene verkent.

Tracklist:

 1. The Cost of Doing Business
 2. Falling Rain
 3. Of Letting Go
 4. The Enemy You Need
 5. Freedom
 6. COE
 7. Rising Tide
 8. Open Your Eyes
 9. One More Time
 10. Shut Down with Me
 11. The Lamb Lies Down in Sacrifice

Meer info over  Ember Falls:

welcome to ember falls album cover

Categorie: