Review Enforcer - Zenith

Rating: 
7
Uw beoordeling: 7

Artiest: Enforcer

Album: Zenith

Genre: Heavy Metal

Label: Nuclear Blast

De Zweden van Enforcer stonden, bij mij toch althans, al jarenlang bekend om hun hun traditionele heavy metal met speed metal invloeden. Melodische nummers en vingervlugge gitaarsolo’s, dat dus. Wat ze op hun nieuwste album, Zenith, doen bevat ik toch niet eerlijk gezegd. Het lijkt wel alsof ze in de richting van de hitparade hardrock uit de tweede helft van de eighties gegaan zijn. Bon Jovi en Europe en zo van die dingen. Het is altijd het volste recht (sommigen zeggen zelfs een plicht) van een band om hun sound te laten evolueren, het is dan aan de fans om te volgen of niet.

Het levert bij Enforcer toch maar een half geslaagd plaatje op moet ik zeggen. Ze blijven toch het best klinken als ze doen wat ze het beste kunnen. Luister maar naar het onweer dat Thunder and Hell veroorzaakt of de uppercut die Searching For You is.

Bij het openingsnummer en de eerste video Die For The Devil krijgen wij een spontaan en happy glammetal gevoel. Met die “woohow” is de geest van Mötley Crüe nooit ver weg en bij die drumbeat zullen de vuisten gegarandeerd vlotjes de lucht in gaan. Ook Zenith of the Black Sun is best nog een heel aangenaam nummer dat wat weg heeft van The Scorpions en Europe. En ik wil ook verdienstelijke punten geven aan de mid-tempo songs The End of the Universe (behalve dan die plastic drumroffel die er een paar keer in weerklinkt) en Sail On vanwege de geweldige intro en de high-scream. One Thousand Years of Darkness klinkt halverwege al zo saai, wat moet dat na duizend jaar wel niet geven. Maar wat te denken van miskleunen als Forever We Worship The Dark ? De titel is het meest interessant klinkende aspect aan deze mislukte popsong.

Er vallen toch nog wel enkele positieve punten te vermelden. De twee semi-ballades die op de plaat staan mogen zeker gehoord worden. Regrets begint met een pianostuk dat zo van een female fronted symphonic metal act geleend zou kunnen zijn. De zanglijn van het nummer doet dan weer sterk aan Abba denken. Het slotnummer Ode to Death mag zichzelf ook tot één van de schaarse sterkhouders van dit album kronen.

Slotsom? Op zich niet verkeerd van Enforcer om aan het experimenteren te slaan met hun sound. Op dat vlak kan je stellen dat Zenith zeker en vast niet is wat je ervan zou verwachten. Dat kan je echter zowel positief als negatief beschouwen. Ik ben er zelf nog niet helemaal uit moet ik zeggen. Het voordeel van de twijfel dus … voorlopig.

Tracklist:

  1. Die for the Devil
  2. Zenith of the Black Sun
  3. Searching For You
  4. Regrets
  5. The End of a Universe
  6. Sail On
  7. One Thousand Years of Darkness
  8. Thunder and Hell
  9. Forever We Worship the Dark
  10. Ode to Death

Meer info over Enforcer:

Bestel Zenith:

enforcer zenith album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!