Review Enslaved - Utgard

Rating: 
8.5
Uw beoordeling: 8.5

Artiest: Enslaved

Album: Utgard

Genre: Extreme Metal

Label: Nuclear Blast

"Heerlijk progressieve black metal uit het Hoge Noorden: Odin would be proud!"

Al van de eerste momenten van het album grijpen de Noren van Enslaved je bij je nekvel. Een Noors Gregoriaans gezang heet je welkom op één van de beste albums die ik dit jaar al heb mogen beluisteren. Net als hun voorganger 'E' speuren Grutte Kjellson (Bass/vocals) en de zijnen de grenzen af van wat er met progressieve black metal kan gedaan worden. Sprankel daar een hoopje Noorse mythologie over en wij kunnen hier alleen maar blij van worden. 

Na het Gregoriaans gezang krijgen we meteen een kopstoot van een nummer met 'Fires in the Dark', waar de woeste stem van Kjellson ook af en toe ruimte laat voor de cleane vocals van drummer (en al jaren geluidstechnicus van) Iver Sandøy. Dit komt nog heel vaak terug in het album en behelst waar het hoge Noorden voor staat: woeste landschappen, harde winters, maar ook feeërieke landschappen en Microsoft-wallpapers. Het hele album voelt ook aan als een reis door het woeste Noorwegen, waar er Vikingen en Goden op de loer liggen, maar ook waar je je hoofd kan neerleggen, zoals in de rustige passages van 'Sequences'.

Al bij al is dit een album dat bij elke liefhebber van black, progressive of gewoon metal in het algemeen in de kast, of in de digitale bibliotheek, zou moeten liggen. Je emoties worden op telkens op de proef gesteld, je wordt heen en weer geslingerd, maar je aanvaardt het graag. Na bijna dertig jaar bewijst Enslaved dat ze nog steeds bij de top horen.

Tracklist: 

  1. Fires in the Dark
  2. Jettergryta
  3. Sequence
  4. Homebound
  5. Utgardr
  6. Urjotun
  7. Flight of Thought and Memory
  8. Storms of Utgard
  9. Distant Seasons

Meer info over Enslaved:

enslaved utgard album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!