Review Entheogen - Other World

Rating: 
8.5
Uw beoordeling: 8.5

Artiest: Entheogen

Album: Other World

Genre: Progressive metal

Label: Eigen Beheer

"Progressieve metal van eigen bodem."

Een entheogene is een psychoactieve stof die veranderingen in perceptie, stemming, bewustzijn, cognitie, of gedrag veroorzaakt met het oog op het veroorzaken van spirituele ontwikkeling. Tot zover de wetenschappelijke uitleg. Entheogen: een muzikale groep die esoterische ingevingen uitdrukt in progressieve, chaotische maar rustgevende golfvormconstructies. En om het nog iets eenvoudiger te zeggen: vier jonge gasten die moeiteloos progressieve metal mengen met black metal, deathmetal en post-rock.

Entheogen is een progressieve metal band opgestart in de zomer van 2017. Met hun debuut EP, Other World, leveren Laurens De Cock (gitaar, zang), Anton Hellemans (bass), Keyvan Valamanesh (gitaar) en Chevy Mahieu (drum) een eerste en prachtig staaltje af van wat deze mannen in hun mars hebben. Bovendien is deze plaat onder handen genomen door Matthijs Quaars (Spoil Engine, Exhuminate).

Vijf tracks is Other World rijk waarvan 2 instrumentale. Entering The Other World is de openingstrack en meteen één van de twee instrumentale nummers. Rustig en geheimzinnig opbouwend naar wat we zo dadelijk naar ons hoofd gegooid gaan krijgen. Bij Fade In is de rust voorbij hoewel de opbouw nog tamelijk “normaal “ klinkt verandert het tempo stelselmatig en wordt de progressieve toets duidelijk hoorbaar. Zeker wanneer alle registers worden opengetrokken en het gefluister over gaat in verscheurende black metal vocals. Wanneer ruim halfweg het nummer we terug een andere richting uitgaan, wordt het al heel snel duidelijk dat dit geen muziek is die vlot binnenkomt. Een paar luisterbeurten zal zeker nodig zijn.

Disintegration is de volgende track op Other World en opnieuw worden de horizonten van de progressieve metal afgetast. Terwijl de vocalen lustig switchen van screaming naar grunten. Halfweg valt het nummer stil en krijgen we een samenspel van bas en drum, waarna een pinkelende gitaar wat weerwerk biedt. Eens Laurens er zich tussen smijt krijgen we terug de volle lading geserveerd. Abrupt valt In Remembranche in na de vorige track. Met een stem die veel weg heeft van Dani Filth (Cradle Of Filth). Progressief gewijs heeft ook deze track veel tempowisselingen en al extraatje ook synths van Jolijn De Cock (zus van Laurens). Mountainous Wave sluit deze EP af en is het tweede instrumentale nummer. Tevens ook het langste nummer. Na een wat psychedelisch begin verandert het ritme en tempo en neemt een gitaarriedeltje de overhand. Deze houdt een ganse tijd aan om uit te monden in een heuse gitaarsolo. Die op zijn beurt terug vervalt in rustige gitaarmelodie.

Entheogen hebben met progmetal niet de gemakkelijkste weg naar een groot publiek gekozen. Maar doen dit genre wel alle eer aan. Er zullen bij de meeste mensen wel meerder luisterbeurten nodig zijn maar het fijne aan progressieve metal is dat je bij iedere luisterbeurt wel nieuwe dingen ontdekt. Hopelijk is Other World de start van iets groots.

Tracklist: 

  1. Enthering The Other World
  2. Fade In
  3. Disintegration
  4. Of Remembrance
  5. Mountainous Wave

Meer info over Entheogen:

entheogen other world album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!