Review: FÄR – Salute

Rating: 
8.5
Uw beoordeling: 8.5

Artiest: FÄR

Album: Salute

Genre: Future Bass/Trap/Witch House

Label: Consouling Sounds

Langzaam maar zeker komen de donkerste maanden van het jaar eraan. Tijd om gezellig samen rond het haardvuur te genieten, met bij voorkeur een glaasje wijn en intensieve muziek op de achtergrond om uw hart te verwarmen. FÄR ofwel het duo of An-Sofie De Meyer (vocals, sampler) en Tim De Gieter (synths, beats, production), heeft die boodschap goed begrepen. FÄR brengt met Salute wellicht hun debuut uit maar beide artiesten gooien wel enorm veel ervaring binnen de scene in de weegschaal. Duisternis heeft zelden zo zalvend en rustgevend aangevoeld, als op dit debuut.

Deze weldadige trip naar de donkerste kant van onze ziel begint met Alpha. Een song die zowel vocaal als instrumentaal ons hart doet bloeden, van innerlijk genot. FÄR verstaat de unieke kunst om je het gevoel te geven dat duisternis niet per se iets dreigend moet zijn. Naast de donkere aankleding, komt ook de poppy aanvoelende aankleding telkens opnieuw boven drijven op deze plaat. Waardoor je een gemoedsrust over jou voelt neerdalen, die je hoop geeft dat er ook een lichtpunt is in deze duisternis. Ook bij de daarop volgende songs Shot, Last Straw, Lungs, Epicaricacy blijkt dat het geval te zijn. Dat is in grote mate te danken aan de eerder weemoedig aanvoelende stem van An-Sofie. Die gerugsteund wordt door intense beats van Tim en deze doen je hart in gruzelementen op de grond neervallen.

Salute voelt dan ook aan als die middenweg tussen licht en donker, tussen goed en kwaad. Net doordat FÄR heel verschillende uiteenlopende emoties weet aan te spreken kan bovendien een heel ruim publiek aan muziekliefhebbers over de streep worden getrokken. Want dit is zowel een pop plaat, als een donkere alternatieve schijf. Doorheen de daarop volgende songs Mirror Flower, Water Moon, (You Belong) Here, Umbre tot Lethargy blijft datzelfde gevoel ons achtervolgen, dat we hier te maken hebben met een totaalbelevenis die je enerzijds koude rillingen zal bezorgen van pure angst, en anderzijds een gemoedsrust over jou zal doen neerdalen, waardoor je toch een licht ziet aan het einde van de donkere tunnel.

Hoewel Salute een heel duister aanvoelende plaat is blijkt FÄR zowel instrumentaal als vocaal net te schipperen tussen complete duisternis en het licht van de opkomende zon. Dit duo verlegd in elk geval grenzen wet betreft je doen vertoeven in een soort donkere sprookjeswereld. Hoewel de hoeveelheid zon heel beperkt is - we horen die zon vooral tevoorschijn komen in de stem van An-Sofie De Meyer - is Salute dus zeker een schijf die thuishoort in de meest duistere kanten van ons bestaan. En dat is dan weer de verdienste van die ijzingwekkend aanvoelende beats die Tim De Gieter uit zijn instrumenten tovert. Net die kruisbestuiving tussen deze twee talentenvolle artiesten zorgt ervoor dat we hier een heel bijzondere schijf voorgeschoteld krijgen die we moeten koesteren als dat eerder vernoemde warme haardvuur, bij het vallen van de nacht.

Tracklist:

  1. Alpha
  2. Shot
  3. Last Straw
  4. Lungs
  5. Epicaricacy
  6. Mirror Flower, Water Moon
  7. (You Belong) Here
  8. Umbre
  9. Defeatist
  10. Lethargy

Meer info over FÄR:

 

 

 album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!