Review Firewind - Firewind

Rating: 
8
Uw beoordeling: 8

Artiest: Firewind

Album: Firewind

Genre: Power Metal

Label: AFM Records

"Classic power metal structures, original intricate riffs, clean vocals and original guitar solos"

Gus G, de Griekse gitarist, speelde al ooit bij Ozzy, Dream Evil, Mystic Prophecy en Nightrage en vertolkte gastrollen bij Arch Enemy, Dragonland, Rotting Christ, Kamelot en nog een pak anderen. Firewind is echter zijn eigen schepping en daar kreeg hij aardig wat klappen de laatste tijd, maar hij kan gelukkig tegen een stootje. De laatste vijf jaar was Henning Basse de vocalist van dienst maar nu wordt die vervangen door Herbie Langhans, het best gekend van de live-concerten van Avantasia. De nieuwe zanger was geen complete verrassing voor velen, maar dat ook toetsenist Bob Katsionis de groep verliet, liet al wat meer wenkbrauwen de hoogte ingaan. En die werd niet vervangen, waardoor Firewind doorgaat als kwartet. Het laatste album lijkt daarom volgens de groep op een nieuwe start, vandaar dat er geen titel nodig was. Meester snarengoochelaar Gus G. neemt de taak van de keyboards er nog eens bovenop, met als gevolg dat de toetsen een achtergrondrol gaan spelen. Jammer voor de keyboardliefhebbers.

De keuze van Herbie Langhans die naast Avantasia, ook al bij Radiant en Seventh Avenue zingt, blijkt een schot in de roos. Zijn rauwere stem brengt een heftiger en ruwer geluid bij Firewind. Gus G. blijft de ene na de andere solo uit zijn gitaar schudden met snelheden die ‘The Flight of the Bumblebee’ meer dan evenaren. En de zuiverheid van de gespeelde noten moet daar geen sikkepit voor inboeten. Toch blijft er ook nog een gevoelige snaar op zijn instrument die tijdens ‘Longing To Know You’ ruimschoots beroerd wordt.

Elf nummers die de vooruitgang die Firewind gemaakt heeft aantonen, waar de stem van Herbie een belangrijk aandeel in heeft.

Tracklist: 

 1. Welcome to the Empire
 2. Devour
 3. Rising Fire
 4. Break Away
 5. Orbitual Sunrise
 6. Longing to Know You
 7. Perfect Stranger
 8. Overdrive
 9. All My Life
 10. Space Cowboy
 11. Kill the Pain

Meer info over Firewind:

firewind firewind album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!