Review In Flames - Down, Wicked & No Good

Rating: 
8
Uw beoordeling: 8

Artiest: In Flames

Album: Down, Wicked & No Good

Genre: Melodic Death Metal

Label: Nuclear Blast

Een coveralbum van In Flames; het zal voor velen een verrassing zijn maar de Zweden hebben er zich toch aan gewaagd.

‘Down, Wicked & No Good’ opent met It’s No Good van Depeche Mode. Aangezien deze band een inspiratie vormt voor de elektro kant van het werk van In Flames konden ze niet ontbreken (in 1997 coverden ze overigens ook al Everything Counts). Deze versie is weliswaar iets minder elektronisch dan het origineel maar de typische geluiden zijn wel nog aanwezig. De rauwe vocals van Fridén en de loeiende gitaarriffs zorgen voor de melo-death sound. Dit nummer is een geslaagde herinterpretatie.

Als tweede is er Down In A Hole van Alice in Chains. Het werd een rustige versie die mede door de soberheid en het gebruik van tweestemmige vocals dreigender overkomt dan het origineel. Een paar kleine aanpassingen scheppen een heel andere sfeer en laat dat laatste nu net zijn waar In Flames in uitblinkt.

Chris Isaaks Wicked Game krijgt een gelijkaardige dreigende sfeer. Hierdoor lijkt er jammer genoeg een deel van de emotie te verdwijnen. Door zijn klaaglijkheid blijft het vlak, het minst geslaagde nummer van de EP.

Tot slot het schoolvoorbeeld van een cover (en dan heb ik het uiteraard over die van Johnny Cash) die het origineel overstijgt in bekendheid: Hurt van Nine Inch Nails. Onze Zweedse vrienden kozen ervoor om in deze live versie de ruwe kant op te gaan. De screams staan in schril contrast met de akoestische gitaar zonder te botsen. Het geheel creëert een beklijvende sfeer. Welke versie nu best is laten we in het midden maar deze valt alleszins best te pruimen.

In Flames heeft hier een aantal interessante interpretaties gebracht van klassiekers. Ze gebruiken daarbij hun eigen stijl zonder de ziel van het originele nummer (met uitzondering van Wicked Game misschien) te verliezen; het is niet iedereen gegeven.

Tracklist:

  1. It's No Good
  2. Down In A Hole
  3. Wicked Game
  4. Hurt

Meer info over In Flames:

in flames down wicked & no good album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!