Review The Guru Guru – P.C.H.E.W.

Rating: 
8
Uw beoordeling: 8

Artiest: The Guru Guru

Album: P.C.H.E.W.

Genre: psychotic / noiserock

Label: Rumble Heap Records/Suburban

Razernij, gek makende effecten die alle kanten lijken op te gaan. Vocalen die vaak klinken als het geschreeuw van losgeslagen psychiatrische patiënten, die niet het beste lijken voor te hebben met de luisteraar. Een soort gekte dat je vaak terugvind in menig thriller over psychopathische moordenaars, die plezier lijken te scheppen in hun slachtoffers te terroriseren, vooraleer ze hen zonder medelijden vermoorden. Making Waves, We had been drinkin' bad stuff. Het lijken songs die zijn ontsproten uit de gedachten van zieke geesten, die elk moment de omstaander één voor één het leven zullen ontnemen. Liefst traag maar trefzeker.

En toch is het niet allemaal geweld, dood en verderf dat The Guru Guru ons brengen. Melancholische songs als Singultus laten een heel andere kant van de band zien. Dit is een dromerige song die je zelfs kippenvel zal bezorgen. Een rustpunt? Zo zou je het inderdaad kunnen noemen. Tenslotte snakken ook mensen met schizofrene neigingen naar rust in hun hoofd. De band schippert, telkens van hartverwarmende dromerige songs, naar liederen die je koude rillingen en angstaanvallen bezorgen. Telkens binnen een bevreemdend aanvoelende omkadering.

P.C.H.E.W. is dan ook niet zomaar een hapklare brok vlees, maar een plaat die je moet ondergaan van begin tot einde. Knetterende songs als BB I Can tot Sleepy, ze slepen de luisteraar mee in een draaikolk waar maar geen einde lijkt aan te komen. Dat is dus niet alleen de verdienste van Tom, die als een losgeslagen bulldozer alles om zich heen plat walst. De al minstens even vreemd en gedreven aanvoelende drumsalvo's, die klinken als kanonskogels. Riffs en beats, snijdend doorheen je vege lijf als botte bijlen. Tot geen spaander geheel blijft bezorgen ons de ultieme doodsteek, waardoor we over de streep worden getrokken.

We kunnen dan ook besluiten: The Guru Guru verstaan de kunst om live als een wervelwind je herspan in te slaan, zonder enig medelijden. Maar ook weten ze een soort gestructureerde chaos aan te bieden, waarbij je als aanhoorder verweesd en totaal buiten je zinnen achterblijft. Op plaat is dat gevoel niet anders. Dromerige indie, zoals bij het intensieve en zelfs hartverscheurende Back Door. Oorverdovende noise tot mathrock geluiden, die je tot totale waanzin lijken te drijven, binnen een al even chaotische omkadering. We krijgen het voortdurend voorgeschoteld. P.C.H.E.W. is dan ook geen plaat voor gevoelige zieltjes. De luisteraar wordt niet alleen plat gewalst, maar ook compleet murw geslagen. En daarvoor moet je wel heel sterk in de schoenen staan, je innerlijke angsten overwinnen, en die duivelse demonen diep in de ogen durven kijken. Indrukwekkend debuut, zonder meer, van The Guru Guru. Dat is onze eindconclusie.

Tracklist:

  1. Making waves
  2. We had been drinkin' bad stuff
  3. Swimming pools
  4. Up the wall
  5. Back door
  6. BB I can
  7. Sleepy
  8. Lissabon
  9. Singultus
  10. The sun is number one

Meer info over The Guru Guru:

the guru guru p.c.h.e.w. album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!