Review Heidevolk - Vuur van verzet

Rating: 
6.5
Uw beoordeling: 6.5

Artiest: Heidevolk

Album: Vuur van verzet

Genre: Folk Metal

Label: Napalm Records

Waar de meeste bands regelmatig van drummer wisselen is het bij Heidevolk de enige constante. Want zo ver ik weet is Joost Westdijk het enige nog stichtende lid van dit folk en viking metal collectief. Toen zanger Mark Bockting (aka Mark Splintervuyscht) er de brui aan gaf, moesten de heren voor een zoveelste keer op zoek naar een nieuwe zanger, hun oor viel op Jacco de Wijs die op Vuur van Verzet samen met Lars Vogel de vocalen voor zijn rekening neemt.  Zij kiezen eerder voor cleane vocalen, terwijl dat vroeger niet altijd de gewoonte was! Één blik op de tracklist leert ons ook dat de jongens deze keer ook hun Engelse fans willen tevreden stellen want met Wolf in My Heart en The Alliance staan er zowaar twee Engelstalige nummers op!

Ontwaakt werd toepasselijk als opener van het album gekozen en was misschien wel een symbolische keuze. Heidevolk ontwaakt uit een driejarige winterslaap en begint aan een nieuw hoofdstuk in hun reeds gevulde geschiedenis. Een beetje verrassend is A Wolf In My Heart, daar dit nummer niet in het Nederlands wordt gezongen, maar zoals de titel al laat raden, in het Engels. Dit is echt een power metal nummer met alle ingrediënten van dien en het doet bij momenten denken aan Manowar. De zang gaat er wel iets zwaarder aan toe. Ik had persoonlijk het nummer eerder als bonustrack gezien, nu is deze eer weggelegd voor de Nederlandstalige versie van dit nummer. Yngwaz' Zonen klinkt als een krijgslied dat enkel gedragen wordt door stemmen en percussie, een sfeervol nummer dat naadloos overgaat in Britannia, het snelste lied op het album.

Op The Alliance gaan de heren een verbond aan met A.A. Nemtheanga van Primordial. Dit resulteert in een verbeten strijd tussen het rauwe Nederlands en het iets poëtisch klinkende Engels. Dat de vocalen van Nemtheanga ver liggen van de Heidevolkers is een understatement, en juist daardoor is dit toch een van de beste tracks van Vuur van verzet. Neem daarboven nog de huilende violen en deze track is klaar om een bombastische klassieker te worden in het genre.

Het minste dat je kan zeggen van Vuur van verzet is dat het een afwisselend album geworden is, eentonigheid kan je deze jongens zeker niet aansmeren. Ze blijven trouw aan hun roots, maar durven te vernieuwen. Dit zorgt ervoor dat het even wennen is, maar eens je je erover zet, tref je wel een goed album aan. Persoonlijk vind ik het niet het beste Heidevolk album, maar het is wel een volgende stap in de evolutie van Heidevolk!

Tracklist:

 1. Ontwaakt
 2. A Wolf In My Heart
 3. Onverzetbaar
 4. Yngwaz' Zonen
 5. Britannia
 6. The Alliance
 7. Tiwaz
 8. Het Oneindige Woud
 9. Gungnir
 10. Woedend
 11. Het Juk Der Tijd
 12. Drink Op De Nacht
 13. Een Wolf In Mijn Hart

Meer info over Heidevolk:

heidevolk vuur van verzet album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!