Review Hudic - Ne Ergo Dimittas

Rating: 
8
Uw beoordeling: 8

Artiest: Hudic

Album: Ne Ergo Dimittas

Genre: Melodic Death Metal

Label: eigen beheer

Waarvoor festivals allemaal goed kunnen zijn. Na naar een paar festivals geweest te zijn besloten de heerschappen van Hudic om een eigen band op te richten. Nooit een slecht idee, me dunkt. Oorspronkelijk was het de bedoeling om iets in de stijl van DevilDriver te spelen. Maar het viel allemaal gelukkig wat donkerder uit dan verwacht. Deze jonge Belgen spelen een stijl die het ergens te midden houdt tussen doom/death metal en melodic death metal al dan niet in de Gothenburg-variant.

Loud Silence & Bright Darkness (goede titel) is een intro die dient om op te bouwen naar het eerste volwaardige nummer, zijnde Dante. Het begint met diverse symfonische instrumenten (of zijn het gewoon synths?) en een aanzwellende drum. Als laatste valt de gitaar in. Dante is gebaseerd op, jawel, La Divinia Comedia van, jawel, Dante. Het toeval wil dat dit boek net op mijn koffietafel ligt, want, mijn beste, Dante lezen kan nooit kwaad. Het nummer zelf begint met een vrouwenstem die klinkt alsof ze uit een oude bakelieten telefoon of uit een transistorradiootje komt en zij citeert enkele verzen uit deze klassieker. Het is een puur doom/death metalnummer. Het nummer begint met de drum en vervolgens vallen de gitaren in. Vocaal wisselen een diepe grunt en een wat Gothenburg aandoende scream elkaar af. Het nummer heeft een heel verzorgde opbouw waardoor het blijft boeien. Naar het einde toe komt er een tempoversnelling tot er een korte pauze valt en het nummer in zijn gewone cadans herneemt.

Fall Of The Morning Star. The Morning Star is Lucifer mijn mindergeletterde vrienden. De beste vriend van iedere rechtgeaarde metalhead. Het nummer begint met hakkende rifs. De groove in de vocalen en de gitaren geven het nummer een heel eigentijds karakter. Ne Ergo Dimittas begint met de drum en een dreigende riff. De basdrum is heel aanwezig op dit nummer, net als de basgitaar trouwens! Het maakt me enorm gelukkig dat voor een keer, de basgitaar niet vergeten wordt. Het is een meer rechttoe rechtaan nummer dat vooral veel agressie uitstraalt.

Afsluiter Collapsing Whispers begint met melancholische, dromerige gitaren. Vervolgens volgt wat tremelopicking waarna het tempo een versnelling hoger gaat. Het nummer gaat over mentale ziekten en dit komt goed naar voor in het nummer. Je verwacht het misschien niet maar het nummer heeft een bepaalde catchiness. Misschien komt dit door de sound die me echt wel aan de Gothenburgscene laat denken uit de jaren negentig.

Het debuut van Hudic is meer dan verdienstelijk. Zeg maar, heel goed. Het zijn weinig bands gegeven om deze kwaliteit af te leveren bij een debuut, de toekomst ziet er dan ook rooskleurig uit voor deze jonge honden. Ze maken een soort muziek waar heel wat mensen mee overweg kunnen. Het mooie artwork maakt het plaatje compleet. Support your local heroes en koop dit album!

Tracklist: 

  1. Loud Silence & Bright Darkness
  2. Dante
  3. Fall Of The Morning Star
  4. Ne Ergo Dimittas
  5. Collapsing Whispers

Meer info over Hudic:

hudic ne ergo dimittas album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!