Review Ilydaen - Veil

Rating: 
8
Uw beoordeling: 8

Artiest: Ilydaen

Album: Veil

Genre: Post-rock

Label: Dunk!Records

De Luikse post-rock formatie Ilydaen is geen onbekende meer voor ons. Reeds in 2013 zagen we de heren aan het werk op Dunk!Festival. Ilydaen treden ook in 2017 aan op Dunk!Festival. Dit op vrijdag 26 mei, 'Forest Stage', in het bos dus. Via Dunk!Records kwam op 12 mei een gloednieuwe schijf op de markt. Veil. Wij namen deze plaat onder de loep en stellen vast dat Ilydaen begane wegen verder blijft bewandelen. Waarom een concept, dat succesvol blijkt te zijn, veranderen?

Aku-Aku is een typische song waardoor we ooit fan zijn geworden van deze Luikse band. Schipperen tussen vlijmscherp je de strot dicht knijpen en via een hoge dosis melancholie je hart verwarmen. Het was, en is nog steeds, de rode draad doorheen de muziek van Ilydaen. Anno 2017 staan deze heren bovendien op eenzame hoogte wat het post-rock en aanverwante genre betreft. Meer nog, ze moeten nog steeds niet onderdoen voor enige vermaarde band of artiest binnen deze muziekstijl.

Ook bij Organdy, Aura, Minos tot Bauta krijgen we dat overweldigende gevoel vanbinnen waardoor we telkens opnieuw over de streep worden getrokken. Deze lijn wordt verder doorgetrokken bij songs als Acrylic waarbij weer die adembenemende intimiteit je onder hypnose zal wegvoeren naar verre, onontgonnen oorden, waarna een climax naar boven toe je uiteindelijk zal onderdompelen in een bad van diepe intensiviteit. Oorverdovend harde climaxen zullen uiteindelijk niet alleen je trommelvliezen doen barsten, maar de ziel verwarmen. Inderdaad, een gedoodverfd concept. Maar net door binnen die song - en elk van de songs op deze plaat - te schipperen tussen deze twee uitersten, blijven we geboeid luisteren en genieten van begin tot bitter einde.

Elk van de songs heeft een duurtijd van gemiddeld zeven tot negen minuten. Afsluiter Maras klokt zelfs af op meer dan twaalf minuten. Om dan de aandacht scherp te houden? Daarvoor moet je wel uit het heel goede hout gesneden zijn. Echter, Ilydaen slaagt erin je mee te sleuren in een draaikolk van intensiviteit, door verschillende emoties aan te spreken. Door middel van tempowisselingen die variëren tussen intimiteit en oorverdovend hard de trommelvliezen doen barsten, krijgt de luisteraar gewoon geen tijd om zich te vervelen. Meteen is dit de grote sterkte van Ilydaen. Zo was dat al medio 2013, toen we deze band leerden kennen, dat is dus nu nog steeds het geval.

Uiteraard kom je binnen de post-rock en aanverwante veel bands tegen die deze gedoodverfde ingrediënten naar voor brengen om hun publiek te bekoren. Het is dus niet zo dat Ilydaen iets vernieuwend of uitzonderlijk doen. Echter, als je telkens opnieuw kwalitatief hoogstaande platen blijft uitbrengen, die telkens opnieuw de gevoelige snaar raakt en je verweesd achter laat? Dan kunnen we stellen dat deze Luikse band anno 2017 nog steeds op eenzaam hoog niveau hun ding blijft doen, waardoor we ook nu weer diep ontroerd en murw geslagen in de touwen terecht komen na beluisteren van de prachtschijf die Veil zeker en vast is.

Ilydaen zullen dus op Dunk!Festival aantreden op vrijdag 26 mei, en deze plaat aan het publiek voorstellen. Een niet te missen optreden.

Tracklist:

  1. Aku-Aku
  2. Organdy
  3. Aura
  4. Minos
  5. Bauta
  6. Acrylic
  7. Maras

Meer info over Ilydaen:

ilydaen veil album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!