Review Kataklysm - Unconquered

Rating: 
8.5
Uw beoordeling: 8.5

Artiest: Kataklysm

Album: Unconquered

Genre: Death Metal

Label: Nuclear Blast

"Here I come again ; This time, to ruin your life."

Tot grote spijt van mijn buren, ontdekte ik slechts enkele jaren geleden de Canadese deathmetalband Kataklysm.  Slechts enkele jaren gelden, want deze jongens geselen al trommelvliezen sinds 1991! Shame on me! Sindsdien ben ik de heren echter niet meer uit het oor verloren!

Ze hebben niet lang moeten broeden op een opvolger van het in 2018 verschenen Meditations. Het moet wel een intense broedproces geweest zijn, want net voor het verschijnen van het album, geeft drummer Oli Beaudoin er de brui aan! James Payne is zijn vervanger en ondertussen al de 8ste Kataklysm drummer, doch dit ter zijde. Het is wel degelijk Oli die op het album op redelijk impressionante wijze de drumvelen geselt! Payne zal serieus uit zijn pijp mogen komen om dit live te evenaren!

Opener is de reeds eerder verschenen single, The Killshot. Het nummer begin zeemzoet en je vraagt je af of er een stijlbreuk zit aan te komen, maar na 53 seconden weet je, nee, dit is Kataklysm ten voeten uit! De old schoolfans die de laatste jaren soms wat begonnen te morren omdat Kataklysm zijn ‘roots’ verliet, zullen blij zijn met dit album. De (hyper-)blastbeats vliegen je namelijk zoals oudsher opnieuw rond de oren. Een binnenkomer van formaat en naar mijn persoonlijke mening één van de toppers van dit album!

Ongetwijfeld zal menig osteopaat in zijn handen wrijven bij de heerlijke breakdown halverwege The Way Back Home, want niet headbangen is hier onmogelijk!

Cut Me Down, waarbij de gastvocalen komen van Tuomas Saukkonen van Wolfheart, heeft een zware uptime riff, waarvan je bij momenten ongemakkelijk wordt!

Defiant keert echt helemaal terug naar het oude Kataklysm en zou bijna als bonustrack kunnen gediend hebben omdat het toch net iets anders klinkt als zijn zes voorgangers. Nog zwaarder en zelfs iets melancholischer wordt het bij de twee laatste nummers. Icarus Falling is een mooi, melodisch, tekstueel iets zwaarder geladen nummer. Verwijzingen naar Grieks mythologie doen het bij ons echter altijd goed!

Unconquered is gewoon een zeer sterk album, waarin Kataklysm een moderne sound perfect weet te combineren met hun oldschool groove.

Tracklist:

  1. The Killshot
  2. Cut Me Down
  3. Underneath The Scars
  4. Focus To Destroy You
  5. Tha Way Back Home
  6. Stitches
  7. Defiant
  8. Icarus Falling
  9. When It's Over

Meer info over Kataklysm:

kataklysm unconquered album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!