Review: Lighthousing - Invisuals

Rating: 
8.5
Uw beoordeling: 8.5

Artiest: Lighthousing

Album: Invisuals

Genre:  Indie Pop /Ambient/Indietronics

Label: Dungeon Records

"Lighthousing brings a mixture of sad mellow tones and more uptempo moving tunes. You can listen and relax to our music, you can dance subtly to it and above all, you can have intercourse to it." Zo staat te lezen op de facebook pagina van Lighthousing. De Antwerpse band ontstond in 2014. Ondertussen heeft Lighthousing hun kunnen ruimschoots bewezen. Op menig podia wist de band de aanhoorder met verstomming te slaan, dit door het brengen van breekbare klanken en deze te combineren met hartverscheurende vocalen die recht doorheen je hart boren. Lighthousing bestaat uit zeven muzikanten die bovendien elkaar blindelings lijken te vinden, waardoor iets magisch ontstaat dat moeilijk onder woorden te brengen is. Op 20 oktober verscheen een EP Invisuals. Een schijf die uiteenlopende emoties los maakt bij elke luisterbeurt opnieuw.

Zo zagen wij Lighthousing vorig jaar nog aantreden in Trix en schreven daarover: Vergelijk het met schakels van een ketting, als een schakel ontbreekt, valt de ketting uiteen. Elke gitaarlijn, is mooi verweven met een even intensieve drumsalvo. Waarop keyboard klanken het niveau doen stijgen, en de stem van zanger en achtergrondzangeres als kers op de taart, het geheel tot een heel hoge hoogte doen stijgen. Kortom, het ene kan niet zonder het andere. Dat laatste blijkt op schijf ook het geval te zijn. Elk onderdeeltje is even belangrijk. Dat blijkt reeds bij Rising Sun. De droefheid, de mix van elektronische geluiden met pop en dromerige soundscapes, bezorgen je al een eerste krop in de keel. Het zal niet de laatste zijn.

Hoezeer kruisbestuivingen, die leiden tot magische momenten, belangrijk is bij Lighthousing blijkt als de stem van Matthijs Vanstaen samenvloeit met deze van Stefanie Schaekers.  Op die momenten ontstaat iets dat we enkel kunnen omschrijven als onwaarschijnlijke schoonheid. Perfectie wordt niet benaderd, het wordt overschreden bij weemoedige songs als You & I en I Had You. Zonder meer pink je een traan weg, bij zoveel intensiviteit. De songs zitten boordevol aanstekelijkheid die zielen doet bloeden, en harten sneller slaan. Telkens opnieuw. Het enige jammer aan deze EP is de korte duurtijd, dit had gerust een uur kunnen doorgaan deze intensieve trip naar de diepste zielsroersels van ons hart. De dromerige soundscapes, doen je wegzakken naar andere oorden. In deze harde tijden. Is Invisuals een welgekomen verademing, om je hart even terug tot rust te brengen. Dit is een EP die recht doorheen dat hart boord, en elke haartje op je armen doet recht komen van diep innerlijk genot. Is onze eindconclusie.

Tracklist:

  1. Rising Sun
  2. Terrified
  3. You & I
  4. I Had To

Meer info over Lighthousing:

 album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!