Review Majestica - Above The Sky

Rating: 
6
Uw beoordeling: 6

Artiest: Majestica

Album: Above The Sky

Genre: Power Metal

Label: Nuclear Blast

"De naam Tommy Johansson (Sabaton) zal de reden zijn dat een groot aantal muziekliefhebbers Majestica zal willen leren kennen. Op basis van diezelfde naam zullen zij en wij ook absoluut meer verwachten van dit Above The Sky."

We dachten dat we ondertussen zowat alle bandnamen eindigend op -ca de revue hadden zien passeren maar dat was dus buiten de Zweedse waarden van Majestica gerekend. Die naam mag dan wel redelijk nieuw zijn voor de meesten onder ons maar als ik u zeg dat het de band is van Alex Johansson dan gaat er misschien hier of daar wel een belletje rinkelen. Johansson beroert immers sinds 2016 de gitaarsnaren bij het grote Sabaton. Ahaaaa! Nu, Majestica is op zich ook weer niet zo’n volledig onbekende band want ze opereerden sinds 2000 ongeveer onder de naam ReinXeed en brachten onder die vlag een zestal albums uit. De toetreding van Johansson tot Sabaton zette ReinXeed in de koelkast en toen Johansson bij de Nuclear Blast bazen ging aankloppen met de vraag of ze het zagen zitten om ReinXeed ook in hun stal op te nemen, hapten deze toe maar vonden het in hun commercieel Masterplan beter om een naamswijziging door te voeren. De Majestica vlag dekt immers nèt iets beter de power metal lading waaronder Johansson en co opereren.

Hoe het juist in dat commerciële Masterplan past om het Majestica debuut te lanceren ongeveer een maand voor Sabaton’s nieuw album, The Great War, en terwijl die ondertussen ook alweer met hun oorlogsmachine op pad zijn, begrijpen we dan weer minder goed. Misschien is het om Majestica zoveel mogelijk te kunnen profileren als een deel van de Sabaton familie? Veel kans om promotie te maken voor hun eigen songs is er toch minder, om niet te zeggen niet.

Het geluid van Majestica ligt vlak naast dat van bands als Stratovarius, Gamma Ray en Helloween. En daar wringt het schoentje meteen het hardst. Op geen enkel moment tijdens het beluisteren van Above The Sky worden wij immers begeesterd. Het klinkt allemaal alsof we het reeds vele malen ergens anders en vaak ook beter hebben gehoord. Akkoord, de productie is kraakhelder en het artwork is werkelijk top. De muzikanten weten duidelijk ook wat te doen met hun instrumenten. Bij de globale luisterbeurten die wij Above The Sky al gaven gleed het echter keer op keer weer allemaal zo van ons af. Titels als The Rat Pack en Mötley Trüe zijn leuke zins- of woordspelingen, dat wel, maar vooral in dat eerstgenoemde is het muzikale armoede troef. Ook de lyrics klinken alsof bv. een Dries Van Langenhove zich op de power metal heeft gestort (“We come from the north with our hearts pure and true / And with fire and steel we are coming for you / No one can hear when you beg for your life / You're not the rat pack in town when we come your way”) … werkelijk gasten? Enkel op Night Call Girl probeert men iets meer eighties te klinken. Maar het kan het dan reeds verdronken kalf jammer genoeg al lang niet meer redden.

De naam Tommy Johansson zal de reden zijn dat een groot aantal muziekliefhebbers Majestica zal willen leren kennen. Op basis van diezelfde naam zullen zij en wij ook absoluut meer verwachten van dit Above The Sky. Beetje een tegenvaller dus en een gemiste kans.

Tracklist:

  1. Above The Sky
  2. Rising Tide
  3. The Rat Pack
  4. Mötley Trüe
  5. The Way To Redemption
  6. Night Call Girl
  7. Future Land
  8. The Legend
  9. Father Time (Where Are You Now)
  10. Alliance Forever

Meer info over Majestica:

majestica above the sky album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!