Review Mantah - Evoke

Rating: 
9
Uw beoordeling: 9

Artiest: Mantah

Album: Evoke

Genre: Modern Metal

Label: Eigen beheer

"Geinspireerd door modern metal en nü metal uit de jaren 90 krijgen we bij Mantah een perfect hedendaagse cocktail voorgeschoteld."

Mantah is een West-Vlaamse metalband die eind 2019 het levenslicht zag en haar uitvalsbasis in Torhout heeft gevestigd. De muziekstijl wordt omschreven als moderne metal met een knipoog naar de 90's. Inspirerende bands zijn uiteraard de bekende nü metal kleppers Korn en Static-X, maar ook de meer moderne nakomelingen als While She sleeps, BMTH en I Prevail sluipen graag in de muziek. Al horen we er hier en daar we wat invloeden van Linkin Park en Slipknot doorheen de muziek.

In 2018 verliet Bart Vandeportaele Spoil Engine na een periode van acht jaar. In de jaren daarna concentreerde hij zich in alle rust op het schrijven van nummers in zijn thuisstudio. Vandeportaele begon samen te werken met zanger Sven Herssens (Fields of Troy) om het typische geluid te vinden waar ze naar streefden: zware, beukende muziek met pakkende, diverse vocalen en melodieën. In de herfst van 2020 voegden Bert Nauwynck (Diecast Unit), Lothar Ryheul (Fields of Troy) en Dennis Wyffels (Lethal Injury / Bloodrocuted) zich bij het project en stuwden de nummers met hun input naar een hoger niveau. Toen de songs verder vorm kregen tijdens repetities, werd het vlug duidelijk dat dit meer was dan enkel maar een studioproject. Vanaf dat moment was MANTAH geboren!

Nu is er dus het lang verwachte debuutalbum Evoke. Het album bevat negen nummers, die een breed spectrum binnen het metalgenre bewandelen. Evoke is een diepe duik in mijn menselijke geest. De songs op het album roepen een herinnering op aan tal van emoties, gedachten en gebeurtenissen die mijn leven getekend hebben. De nummers behandelen thema's als toxische mensen, het overwinnen van onze innerlijke vijand, dagelijkse strijd en moeilijkheden, littekens van negativiteit en narcisme.

Wat zeker opvalt bij Mantah is zanger Sven. Hij gaat heel soepel van clean naar harsh en grunts en hij klinkt vooral heel Amerikaans, zonder Europees accent in het Engels. Getuige hiervan is opener Drown, eens het zwoele drum ’n bass achtige voorbij is krijgen we een into your faces wall of sound. Het gemak waar Sven wisselt van clean naar screams en grunts is indrukwekkend. Bij Linkin Park hadden ze daar twee mensen voor nodig. Game Over is eveneens een track waar je omver wordt geblazen. Helemaal in de stijl van de nineties bands. Een herkenbaar melodietje waar dan een keiharde passage komt om dan terug naar het herkenbare terug te keren.

Abstain is misschien wel de track die we als een Linkin Park kloon zouden kunnen beschrijven. Terwijl Dead Inside en Breaking Away dan weer zeer dicht aanleunen bij Korn. Zeker bij Break Away horen is dit zeer overtuigend, zowel de typische gitaarriffs als de stem van Sven die bij momenten zeer dicht aanleunt bij de stem van Korn’s frontman Jonathan Davis. Unawake is misschien wel het zwaarste nummer op Evoke terwijl we met In Vain dan weer een semi ballade krijgen voorgeschoteld, die trouwens volledig tot zijn recht komt op dit album. Am I sluit het album af en start eveneens een beetje zeemzoet maar naarmate het nummer vordert krijgen we nog eenmaal de nü metal elementen voorgeschoteld, kompleet met samples en mooie tweezang van Sven en gitarist Bart.

Mantah heeft met Evoke een pracht van een album afgeleverd. Nü metal of modern metal is in België een genre dat weinig voorkomt en dan zeker op dit hoogstaand niveau.

Tracklist: 

  1. Drown
  2. Game Over
  3. The Enemy
  4. Abstain
  5. Dead Inside
  6. Breaking Away
  7. In Vain
  8. Unawake
  9. Am I

Meer info over Mantah:

Beluister op Spotify!

mantah evoke album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!