Review Matt Watts – How Different it Was When You Were There

Rating: 
9
Uw beoordeling: 9

Artiest: Matt Watts

Album: How Different It Was When You Were There

Genre: Folk/ Singer-Songwriter

Label: Starman Records

Even voorstellen. Matt Watts werd medio 1987 geboren in Philadelphia (VS). Als jonge troubadour trad hij uitgebreid op in de 'North West' van VS. Op zijn 19de verhuisde hij naar Brussel en is hij ondertussen uitgegroeid tot een volwaardige singer-songwriter. Hij werkte o.a. samen met Stef Kamil Carlens en dat heeft hem geen windeieren gelegd. Zijn soloplaat Songs from A window, in 2014 uitgebracht via Starman Records, werd overal heel goed ontvangen. Op 2 maart stelt Matt Watts zijn nieuwste pareltje voor in Arenbergschouwburg te Antwerpen. De unieke gelegenheid om deze nieuwe schijf, 'How different it was when you were there', onder de loep te nemen.

Matt laat zich op deze schijf heel goed omringen. Nathalie Delcroix, Bjorn Eriksson, Geert Hellings (Stanton, Guido Belcanto), Maarten Moesen (Admiral Freebee, Guido Belcanto) en bassist Nicolas Rombouts (Stef Kamil Carlens, The Colorist, Guido Belcanto), tevens ook de producer van het album. Maar ook Stef verleent zijn medewerking. Het duet Many a Friend to Kind is een wondermooie parel die aan de ribben blijft kleven. Echter, de complete schijf 'How different it was when you were there' staat bol van breekbare songs die je hart verwarmen en je ziel tot rust brengen. Time turns as an Engine, Joanne, Your Love is Not Your Own, het zijn dan ook songs die telkens de gevoelige snaar raken. Dat is in grote mate de verdienste van de toch wel heel zachtmoedige, zalvende vocalen die je telkens tot tranen toe bedwingen.

Vergelijkingen worden gemaakt met Tom Waits tot Nick Drake. Matt Watts beschikt met zijn stem en uitstraling over dezelfde capaciteiten als deze voornoemde, om met pakkende songs net die gevoelige snaren te raken op een subtiele en intens mooie manier. Elk van de songs is rondom diezelfde gevoeligheidsgraad opgebouwd. Maar toch worden we niet in slaap gewiegd, eerder onder hypnose gebracht en meegevoerd naar prachtige oorden waar volsterkte rust nog steeds overheerst. Songs als Just one More Man to be turned Loose, If we'll ever be here again. Ze laten je vooral achter met een heel warm gevoel van welbehagen en bezorgen de luisteraar gegarandeerd een krop in de keel. Matt Watts laat niet alleen zijn enorm breekbare stem voor zich spreken, hij laat zich omringen door muzikanten die deze weemoedige songs nog wat meer kleur geven. We menen zelfs een beetje Jazz te herkennen in bijvoorbeeld Days have come and gone. Ook folk elementen passeren de revue. Maar het meest bijzondere is dat alles is getooid binnen een bijzonder, magisch mooie, intimistische sfeer.

Vooral ontpopt Matt zich telkens tot een ware troubadour, vertelt zijn verhalen op een zodanig pakkende wijze dat je prompt in zijn weemoedige bui meegaat. Inderdaad op een manier je hart raken, zoals alleen de groten der aarde dit kunnen doen. We houden niet van vergelijkingen maken, maar door de bijzondere manier waarop hij en zijn band de songs brengen komt prompt een artiest als Leonard Cohen ons voor de ogen. Matt weet op dezelfde manier als Cohen net die snaar te raken waardoor je prompt overslag gaat. Vanaf begin tot pril einde van deze plaat. Nee, hier worden geen geluidsmuren, maar wel harten gebroken. Binnen een intieme omkadering, zoals enkel de groten der aarde dit ooit hebben voorgedaan, is onze eindconclusie.

De CD voorstelling heeft dus plaats in Arenbergschouwburg te Antwerpen. Meer informatie? www.arenbergschouwburg.be/programma/detail/cd-voorstelling-matt-watts

Tracklist:

 1. Time Turns as an Engine
 2. Joanne
 3. Your Love Is Not Your Own
 4. How Many Years
 5. Just One More Man to Be Turned Loose
 6. If We'll Ever Be Here Again
 7. Things Have Surely Changed
 8. Days Have Come and Gone
 9. Endless Twisted Root
 10. Many a Friend Too Kind
 11. Known Thieves

Meer info over Matt Watts:

matt watts how different it was when you were there album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!