Review MNHM – Of Empires Past

Rating: 
9
Uw beoordeling: 9

Artiest: NMHM

Album: Of Empires Past

Genre: Post-rock

Label: Consouling Sounds

Wij houden bij het recenseren van platen van een uitdaging. MNHM is een Nederlands collectief waarvan Otto Kokke - Dead Neanderthals - ook deel uitmaakt, en dan kunt u zich ongeveer voorstellen waaraan u zich mag verwachten met de nieuwste schijf. Noise rock, Math rock, post-rock, doom, progressieve rock, free-jazz... We vonden het al terug op het debuut van MNHM medio 2013. Super-Empowered was een oorverdovende plaat, die je als het ware letterlijk kon hypnotiseren. Of Empires Past komt op 5 mei op de markt via Consouling Sounds. De gedoodverfde ingrediënten van het debuut? Ze worden ook nu weer uitvoerig uit de doeken gedaan.

A Show of Might, Equal of Gods, Ascension tot Of Empires Past geven al de toon aan van deze plaat. NMHM zijn zo een band die noise effecten kunnen doen klinken alsof elk moment de wereld zal vergaan. Bombastisch, grauw, bedwelmend tot oorverdovend hard. Het zit allemaal verwerkt binnen de songs. Het meest interessante echter aan Of Empires Past is net de kruisbestuiving tussen een uiteenlopend pallet aan muziekstijlen. Superior Grace bevat bijvoorbeeld elementen van pure noise rock. Echter merken we ook enkele heel trage, angstaanjagende doom elementen. Om dan plots over te gaan naar puur postmetal, zonder de zang dan, die soms zelfs een heel klein beetje wordt gemist. Door het ontbreken daarvan krijgen we zelfs een vrij monotoon geluid voorgeschoteld. Niet dat dit storend werkt, integendeel. 

Om die aandacht scherp te houden, zijn de songs zo opgebouwd dat je als luisteraar in een donkere trance wordt gebracht. Gedreven tot een punt van pure waanzin, dankzij geluiden die niet enkel de trommelvliezen doen barsten maar, hoe raar het ook mag klinken, vaak zelfs de gevoelige snaar weten te raken.  Elk van de snoeiharde riffs voelen bovendien aan als scherpe messen die door je ziel snijden, tot er niets meer overblijft. Nee, een gemakkelijke trip doorheen weidse landschappen boordevol kabbelende beekjes is deze plaat niet geworden.

Als er één ding vast staat is dat NMHM met Of Empires Past net door die aanpak een bedwelmende invloed uitoefent op de luisteraar. Het lijkt wel of ze haast voortdurend met emoties spelen. Van het ene uiterste naar de andere gedreven worden, doet iets met een mens. Want inderdaad, gaandeweg brengen de afwisseling van zware tot oorverdovende drone, en intieme momenten je onder diepe hypnose. Uiteindelijk voelt het aan alsof je niet meer kunt voortbewegen. Deze schijf is het schoolvoorbeeld van hoe intensieve, donkere en oorverdovende luide muziek, je tot pure waanzin kan drijven. Onderga deze plaat dan ook met de nodige omzichtigheid. Eens je aan de trip naar de 'ultieme Hel' bent begonnen, is er geen terugkeer meer mogelijk.

Tracklist:

  1. A Show Of Might
  2. Equal Of Gods
  3. Ascension
  4. Of Empires Past
  5. How Things End
  6. Rule Of Law
  7. Superior Grace
  8. Enforce / Embrace
  9. Coronation

Meer info over MNHN:

mnhm of empires past album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!