Review Myrkur - Folkesange

Rating: 
9.5
Uw beoordeling: 9.5

Artiest: Myrkur

Album: Folkesange

Genre: Folk

Label: Relapse Records

Wie enkele interviews met Amelie Bruun gelezen heeft, wist dat het er zat aan te komen. Een folkalbum. Als sommige artiesten dit proberen kan het resultaat soms nogal tenenkrullend zijn om op zijn zachtst te zeggen. Maar bij Myrkur kan je er het volste vertrouwen in hebben.

Opener Ella begint a capella met een hartslag als begeleiding. Hierna vallen de strijkers en piano zachtjes in. Het volume wordt in de mix daarna wat opgedreven wat de dramatiek van het nummer ten goede komt. Een heel sfeervol en ontroerend nummer. Het tweede nummer heet Fager Som En Ros en is een uptempo nummer die aan lang vervlogen COVID-19 vrije tijden doet denken. Toen mensen nog buiten mochten komen en een feestje mochten geven zonder het risico te lopen een GAS boete te krijgen. Leaves Of Yggrdasil is een melancholisch nummer. Amelie Bruun klinkt als een zeemeermin die stoere vikings naar de kliffen wil lokken. Mooi, is zelden zo op zijn plaats geweest. Ramund begint met strijkers en geneurie waarna Amelie Bruun haar zoete stem invalt. Er wordt gebruik gemaakt van een trom waardoor een wat repetitieve extradimensionale sfeer ontstaat vol trollen en feeën. Tor i Helheim is een lang nummer. Het begint met a capella gezang in de hogere regionen. Waarna de piano en zachte percussie invallen samen met de zalvende zang van Bruun. Dit is een traag , bloedmooi nummer. Onthaasten in een hectische, chaotische wereld. Het is moeilijk onberoerd te blijven bij dit nummer. Svea ontwaakt je vervolgens uit deze droom en brengt je naar een wereld vol vikingen. De naam Einar Selvik komt onvermijdelijk in je gedachten. Misschien moeten ze samen eens iets doen. Dit nummer zou perfect in Vikings passen. Harpens Kraft begint met een tokkel op een  akoestische gitaar, daar na valt er meerstemmige zang in. Dit nummer is een persoonlijke favoriet. Hierna komt Gammelkäring, het begint met een strijker en vogelgekrijs op de achtergrond. Ik ben geen ornitholoog het is me dus niet duidelijk of het een meeuw of kraai is. Daarna komt er  capella zang, af en toe lichtjes vergezeld door de strijker. Een heel folky, minimalistisch, bijna vrolijk nummer. Weliswaar met een (vis)haakje. Hierna komt een Schotse folkballad, House Carpenter die volledig eigengemaakt wordt en toch voor de extra variatie op het album zorgt. Reiar begint met zang enkel begeleid door de piano. Daarna wordt de zang meerstemmig en vallen de strijkers in. Een rustiger nummer. Gudernes Vilje begint met a capella  zang, weliswaar begeleid door een tweede stem. Na een tijdje valt een tokkelende gitaar en de strijkers in. Dit nummer is in een album vol hoogtepunten een anders absoluut hoogtepunt. Afsluiter Vinter begint met een pianoriedel die aan vooroorlogse tijden doet denken. Hierna valt de hoge zang van Amelie Bruun in. Het nummer kabbelt een beetje verder als een klein riviertje. Een ideale afsluiter.

'Folkesange' is een absolute parel. Zelden hoor je een album die zo dicht de perfectie benadert. Veel meer kan er eigenlijk niet over gezegd worden. Er is niks op aan te merken. Frustererend.
 

Tracklist: 

 1.  Ella
 2. Fager som en Ros
 3. Leaves of Yggdrasil
 4. Ramund
 5. Tor i Helheim
 6. Svea
 7. Harpens Kraft
 8. Gammelkäring
 9. House Carpenter
 10. Reiar
 11. Gudernes Vilje
 12. Vinter

Meer info over Myrkur:

myrkur folensange album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!