Review Nightwish - Decades: Live in Buenos Aires

Rating: 
8
Uw beoordeling: 8

Artiest: Nightwish

Album: Decades: Live in Buenos Aires

Genre: Symphonic Metal

Label: Nuclear Blast

Eén van Europa’s succesvolste symfonische metalbands is het uit Finland afkomstige Nightwish. Op 10 april verschijnt hun nieuw studioalbum, 'Human. :II: Nature.', maar eerst laten ze nog een live best-of op de wereld los. Met de toepasselijke titel Decades, die een overzicht geeft van het beste uit hun repertoire die ondertussen al tientallen jaren beslaat. Deze live registratie is opgenomen op 30 september 2018 tijdens hun Decades World Tour in Buenos Aires, Argentinië.

Een compilatie die de eerste twee decennia van hun carrière omvat. Van Angels Fall First uit 1997 tot Endless Forms Most Beautiful uit 2015. Wat resulteert in een Blu-ray/ dubbel cd van maar liefst 21 tracks. Door de jaren heen zijn er ook verschillende personeelswissels geweest, en dan vooral bij de leadzangeressen. Tarja Turunen (1997 – 2005) en Anette Olzon (2005 – 2012) overbrugden de eerste tientallen jaren waarna de Nederlandse Floor Jansen (2012 – heden) de rol van frontvrouw voor haar rekening nam en samen met oprichter Tuomas Holopainen (keyboards), Marco Hietala (leadzanger/bassist), Erno ‘Emppu’ Vuorinen (gitarist), drummer Kai Hahto en multi instrumentalist Troy Donockley Nightwish nog populairder te maken dan tot nu toe het geval was.

Tuomas Holopainen beschrijft de totstandkoming van dit live album als volgt: ”Voor dit heb ik mij afgevraagd welke tracks iemand zou willen horen die nog nooit van Nightwish gehoord heeft. Bij ieder nummer op dit album kwam er spontaan een glimlach op mijn gezicht en wist ik dat de keuze in orde was”. Elvenjig/Elvenpath en The Carpenter uit Angels Fall First (1997), Swanheart, Gethsemane, Sacrament Of Wilderness en Devil & The Deep Dark Ocean uit Oceanborn (1998). Wat opvalt bij deze nummers uit hun beginperiode is dat er veel Keltische invloeden in verweven zaten.

Twee jaar later was er het album Wishmaster, waarvan Come Cover Me, Deep Silent Complete, Dead Boy’s Poem en The Kingslayer de setlist vervolledigen. 10th Men Down is van een EP die in 2001 is verschenen nl. Over The Hills And Far Away. Century Child uit 2002 is dan weer vertegenwoordigd met twee track, End Of All Hope en Slaying The Dreamer. Het zeer populaire Once (2004) mocht natuurlijk niet ontbreken. Dit album zorgde voor de definitieve doorbraak met o.a. Wish I Had An Angel, Nemo en Ghost Love Score (tevens laatste nummer van het livealbum). De wissel van frontvrouwen Tarja door Anette zal er wel mee te maken hebben dat er iets meer tijd tussen de volgende albums zat.

In 2007 verscheen Dark Passion Play en hiervan staat het nummer Amarath op dit album. De uitgaven die Anette als zangeres hadden zijn iets minder vertegenwoordigd tijdens deze Decades World Tour. Igmanaerum uit 2011 is ook maar met één track vertegenwoordigd, I Want My Tears Back. 2015 was het jaar waarin Endless Forms Most Beautiful uitkwam en tevens het laatste album waaruit er tracks genomen zijn. Elan en de bijna 17 minuten durende The Greatest Show On Earth. Dit nummer wordt zowat volledig gebracht (chapter I, II & II) en orkestreert fantastisch waar Nightwish met zijn symfonische metal voor staat. Muzikale afwisselingen die bijna filmmuziek zou kunnen zijn, bijgestaan door de krachtige en dan weer fluwelen stem van Floor Jansen.

Tracklist: 

 1. Swanheart
 2. End Of All Hope
 3. Wish I Had An Angel
 4. 10th Man Down
 5. Come Cover Me
 6. Gethsemane
 7. Elan
 8. Sacrament Of Wilderness
 9. Deep Silent Complete
 10. Dead Boy's Poem
 11. Elvenjig
 12. Elvenpath
 13. I Want My Tears Back
 14. Amarath
 15. The Carpenter
 16. The Kinslayer
 17. Devil & The Deep Dark Ocean
 18. Nemo
 19. Slaying The Dreamer
 20. The Greatest Show On earth
 21. Ghost Love Score

Meer info over Nightwish

nightwish decades live in buenos aires album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!