Review Nothing But Noise – eXistence Oscillation prEsent

Rating: 
8.5
Uw beoordeling: 8.5

Artiest: Nothing But Noise

Album:  eXistence Oscillation prEsent

Genre: Ambient/Elektronica/EBM

Label: Wool-E Discs

Moest de naam Nothing But noise geen belletje doen rinkelen. Dit is een project van het duo Daniel Bressanutti en Dirk Bergen. Beter gekend als stichtende leden van Front242. Het eerste album Not Bleeding Red (2012) werd algemeen heel goed ontvangen. Nothing But Noise haalt hun invloeden niet alleen uit Front242 maar ook Krafwerk, Philip Glass tot Klaus Schulze. Waardoor ze niet gaan klinken als een zoveelste Front242 kloon. Dit zorgt er dan weer voor dat het de moeite loont deze band en hun platen de aandacht te geven die ze verdienen. eXistence Oscillation prEsent kwam op de markt via Wool-E discs. We namen het kleinood onder de loep, en waren onder de indruk van het wijds pallet van elektronische muziek dat dit duo ons aanbiedt.

De toon wordt reeds gezet bij die eerste song diSchotomy waarbij zweverige ambient wordt gecombineerd met ritmische synthesizermuziek - die inderdaad wat doet denken aan bijvoorbeeld Krafwerk. Meer dan twaalf minuten sleurt Nothing But Noise je mee in hun bonte wereld van meeslepende beats. Geluidsmuren worden niet afgebroken, ook de harde EBM waarmee Front242 ooit groot is geworden, horen we niet terug in deze song. En dat is het grote bewijs van hoe talentvol dit duo toch is. De beats worden iets strakker bij 121212 waarbij de percussie geluiden ons zelfs - heel subtiel - doen denken aan Afrikaans Tam Tam getrommel. Wat deze song prompt meer dansbaar maakt, althans het doet je in trance zweven over de dansvloer. Daar houdt het niet bij op, want ook deze song zit boordevol verrassende wendingen die je met verstomming slaan. Op OstinatO neemt de piano plots de bovenhand. Naast percussie geluiden die een opwaartse beweging lijken te maken, zonder de trommelvliezen te doen barsten. Terwijl het er bij Prophecy plotseling wat steviger aan toe gaat. Een song die dus iets meer refereert naar Front242 zou je kunnen stellen. Op afsluiter Torch krijgen we een kruisbestuiving te horen tussen dark elektro en EBM.

We kunnen dan ook besluiten: u leest het, een breed spectrum aan elektronische muziekstijlen, zitten verweven in deze vijf toch vrij lange songs. Met een duurtijd van gemiddeld acht tot elf minuten moet je al heel sterk in de schoenen staan om je publiek de gehele 48 minuten te bekoren. Nu, dat is voor Nothing but Noise geen enkel probleem. Elke van de vijf songs zitten boordevol verrassende wendingen die je enerzijds bedwelmen en in extase brengen, en anderzijds een zweverig dansje doen plaatsen op die dansvloer. In elk geval biedt Nothing But Noise een heel interessant, kleurrijk elektronisch pallet aan. Waarvan zowel EBM liefhebbers, als fijnproevers die houden van het betere Ambient. Tot typische Elektronische muziek luisteraars die houden van de bijvoorbeeld typische Berlijnse Elektronica aan hun trekken zullen komen. eXistence Oscillation prEsent is een meesterwerk van artiesten die in het verleden grenzen hebben verlegd binnen de elektronische muziek, en dat nu nog steeds doen. Is onze eindconclusie.

Tracklist:

  1. diSchotomy
  2. 121212
  3. Ostinato
  4. Prophecy
  5. Torch

Meer info over Nothing But Noise:

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!