Review Pain Of Salvation - Panther

Rating: 
9
Uw beoordeling: 9

Artiest: Pain Of Salvation

Album: Panther

Genre: Progressive metal

Label: Inside Out music

"De terugkeer van de opperwezens van de progresieve metal."

 Pain of Salvation staat al bijna drie decennia stevig in de voorhoede van de progressieve rock- en metal-scènes. Onder leiding van de multi-instrumentalist Daniel Gildenlöw, heeft de Zweedse band consequent een oprechte passie getoond om hun eigen buitengewone muziek vooruit te helpen, terwijl ze altijd lyrisch verlicht en woest intelligent bleven. Als gevolg hiervan kan de terugkeer van de band in 2020 nauwelijks beter getimed worden.

En die terugkeer heet Panther. Album nummer elf al en het is een conceptalbum. Maar dat zijn we bij Pain Of Salvation (PoS) ondertussen wel al een beetje gewoon. Denk maar aan het vorige album, The Passing Light Of Day, Remedy Lane, … om er maar een paar op te noemen. Deze maal is het concept een wereld van honden en panters waarbij de honden de normale mensen zijn en de panters de meer excentrieke en autistische mensen. Uiteraard krijgen we terug de eigenzinnige en zeer progressieve stijl te horen die eens te meer ontsproten is uit het brein van PoS opperhoofd Daniël Gildenlöw. Grootste verandering binnen de band, sinds het vorige album, is misschien wel het vertrek van gitarist Ragnar Zolbeg. Maar ook dit heeft de band overleefd en heeft ervoor gezorgd dat nieuwe invloeden zijn intrede namen. Op Panther horen we geluiden die we niet zo snel met metal associëren zoals elektronica, triphop en rap. Die invloeden zijn zo zorgvuldig in de tracks verweven dat het vertrouwde PoS geluid enigszins bewaart is gebleven.

Zoals steeds met de muziek van PoS zijn er een paar luisterbeurten nodig om dit album te begrijpen, aan te voelen en alle elementen te ontdekken. Ieder nummer is een potentiële hit maar je moet het even laten bezinken. Opener en één van de drie singles die het album voorafgingen is Accelerator. Misschien wel één van het toegankelijkste nummer op Panther. Hier krijgen we ook meteen de toevoeging van synthesizers voorgeschotelt. De opzwepende en emotionele stem van Daniël laten duidelijk horen dat hij toch wel één van de beste zangers binnen het genre is, misschien wel ver daarbuiten ook. Restless Boy is een andere single en zou je kunnen omschrijven als een ballade ( voor zover dat dit in dit genre lukt) maar net wanneer je misschien zou afhaken neemt dit nummer een verassende zwaardere wending. Met een wat hectische zang en gitaren.

Laatste track die het album voorafging was titeltrack Panther. Misschien wel de grootse verassing op deze plaat. Elektronische beats en een rappende Daniël, gevolgd door een emotionele, door piano begeleide zangstem om dan er vol met alle instrumenten voor te gaan en vervolgens terug stil te vallen. Ook horen we hier een stukje muziek die heel hard aanleunt bij Remedy Lane ( van het gelijknamige album).Volgens mij zijn de liefhebbers van progressieve metal de panters ( mezelf inbegrepen), om deze muziek te begrijpen en er nog van te houden moet er wel ergens een afwijking zijn. Maar zo hebben we het graag.

Unfuture is zo een pareltje in PoS stijl. Rustig startend, een beetje bleusy om daarna er vol in te vliegen en terug, geheel onverwachts, terug te vallen op het kalmere. FUR is een instrumentaal intermezzo. Even rustpauze en gedachten verzetten voor een minuut en vierendertig seconden.Terwijl we begeleidt worden door een melodietje op een vervormde banjo. Afsluiter Icon is geheel volgens de traditie van PoS. Een extra lang nummer met en intro van ruim 3 minuten en die de rustige gedeelten afwisselt met hevige uithalen. Soms vloeien die zelfs door elkaar en met dit nummer eindigt ook verhaal dat deze plaat moest vertellen.

Pain Of Salvation is terug en hoe. Door zich steeds te heruitvinden maar toch hun eigenheid te bewaren, zorgen ze ervoor om aan de top van de progressieve metal te blijven staan. Je moet, zoals veel van PoS albums, Panther een kans geven en opnieuw, en opnieuw beluisteren. Dan zal je ontdekken wat voor juweeltjes dit album verbergt.

Tracklist: 

  1. Accelerator
  2. Unfuture
  3. Restless Boy
  4. Wait
  5. Keen To A Fault
  6. Fur
  7. Panther
  8. Species
  9. Icon

Meer info over Pain Of Salvation:

 

pain of salvation panther album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!