Review An Pierlé - Cluster

Rating: 
9.5
Uw beoordeling: 9.5

Artiest: An Pierlé

Album: Cluster

Genre: Luminary Dark Pop

Label: 9000 Records/Consouling Agency

Dat An Pierlé een voorliefde heeft voor kerkorgels is ondertussen geen geheim meer. Ondertussen heeft An al in verschillende kerkgebouwen haar wonderbaarlijke stem in combinatie met die magische orgel geluiden gedemonstreerd. Vorig jaar kwam het eerste deel van een dyptiek uit, Arches. Een plaat die diep, heel diep doorheen ons hart sneed. Met het tweede luik Cluster onder de arm bewandeld An Pierlé begane wegen en snijdt nog dieper door ons hart en ziel heen. The Golden Dawn bezorgt je dan ook niet zomaar een krop in de keel. An haar stem, gecombineerd met subtiele percussie, keyboard/orgel klanken die letterlijk door merg en been gaan, hartverscheurende trompet en sax klanken doen je wegdrijven naar heel verre oorden. Het hemelse paradijs? Ja, daar lijkt de plek op waar we plots zijn aanbeland. Huntifix, Bedroom Dust, It's Like, elk van de songs ademen iets uit van onaardse schoonheid, die we niet elke dag op onze boterham krijgen.

Net doordat het orgel over de hele lijn een voorname plaats inneemt, wordt de magie van Cluster nog meer naar een absoluut hoogtepunt gestuwd. Telkens opnieuw en opnieuw. Songs als We Gravitate en Road to Nowhere verdoven je hart, doen je ziel bloeden en laten je ademloos achter. Buitengewoon indrukwekkend hoe An - die zich bovendien laat omringen door klasse muzikanten van hoog niveau - ons telkens weer raakt op enorm gevoelige plaatsen. Haar stem doet je in tranen uitbarsten, ontneemt je de adem en doet je vol bewondering totaal verweesd achterblijven. Nergens voelen we de neiging de knop om te draaien, want het lijkt wel of An en haar gevolg je in een diepe trance brengt. Binnen haar wereld voelen we een weldadige gemoedsrust op ons neerdalen, die we - zoals eerder aangegeven - niet anders kunnen omschrijven als onaards.

Toen we An Pierlé live aan het werk zagen in de OLV Kerk te Laken schreven we daarover: "Tijdens de treinrit, op weg naar huis, was ik nog steeds in hogere sferen. Ver van de realiteit rondom mij. Alsof de Heilige Geest op mij was neergedaald, in de vorm van één onaardse mooie Engel uit de Hemel". Datzelfde gevoel van innerlijk welbehagen, vergelijkbaar met het gevoel uit jezelf te treden, naar een Hemels paradijs, kregen we ook bij elke luisterbeurt opnieuw. An Pierlé lijkt met haar stem en muziek je niet zomaar te ontroeren, ze slaagt erin je ziel tot complete 'zen' te brengen binnen een adembenemende mooie omkadering. Dat is op het podium ook zo, dat blijkt op deze Cluster ook het geval te zijn. Grensverleggende schoonheid, dat kregen we hier voorgeschoteld.

Een echte favoriete track vinden we trouwens niet direct op deze prachtplaat. Het is het totaalpakket dat ons een gevoel geeft van opperste welbehagen. Elk van de songs doen je dieper en dieper wegzakken in die voornoemde trance, tot je daadwerkelijk een heel ander mens bent geworden. Omarm dit pareltje van een album met veel liefde, want om elke haat en woede in je hart te verdrijven is Cluster namelijk de beste remedie. An Pierlé benaderd niet de perfectie, dit is gewoon van begin tot einde van deze plaat puur, zuiver en goudeerlijke perfectie, zonder meer.

Tracklist:

  1. The golden dawn
  2. Huntifix
  3. Bedroom dust
  4. It's like
  5. We gravitate
  6. Road to nowhere
  7. Sovereign
  8. Monkey

Meer info over An Pierlé:

an pierlé cluster album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!