Review Rammstein - Zeit

Rating: 
8
Uw beoordeling: 8

Artiest: Rammstein

Album: Zeit

Genre: Industrial Metal

Label: Universal Music

"Een sterk op zich staand en vooral uniek werk van de band, een vorm van dramatische kunst."

Rammstein ist zurück! Met een nieuw album getiteld Zeit, drie jaar na het voorgaande. Het lijkt er dus op dat zelfs Rammstein niet heeft stilgezeten tijdens de coronapandemie, ondanks de muzikale zijsprongen van zanger Till Lindemann. Wat moet je van Zeit verwachten? Niet het gebruikelijke van Rammstein om eerlijk te zijn, en ergens toch ook wel. Je wordt niet van je sokken weggeblazen. Je wordt niet vaak aangezet tot headbangen. Zeit is een vrij rustig album geworden, een kruising tussen industrial en tristesse. Een vorm van kunst, haast een drama. Maar toch wordt het knotsgekke en choquerende waar Rammstein ook voor bekend staat niet geschuwd.

Opener Armee der Tristen vangt het album alvast heel melodisch aan. Synthesizer is zoals gebruikelijk in het recente Rammstein werk uitvoerig gebruikt en Till toont wederom aan dat hij niet dient te schreeuwen om zijn stempel te drukken met zijn kenmerkende stem. Titeltrack Zeit is zowaar nog rustiger, maar klinkt ook heel episch. Het verhaal erachter (aan de hand van een videoclip uitgelegd) is de geboorte van Rammstein, een wereldgebeurtenis haast en iets wat ze uitgebreid in beeld hebben gebracht. Een heel melancholisch nummer feitelijk, dat vlot overloopt in Schwarz, dat iets bombastischer klinkt, haast dreigend. Het leent echter wel aan tot meezingen. Giftig is het eerste nummer op dit album dat je aan het headbangen zet, met typische Rammstein synthesizer sound gevolgd door uitstekend drumwerk en ruige gitaren.

Daarna lijkt het album in twee opgedeeld te zijn. Zick Zack is een gebruikelijk iets in het belachelijke trekken, dit keer de botoxwereld zo lijkt het (met bijhorende videoclip). Het doet enigszins qua sound aan vorige single Radio denken. Een koor zet volgende track OK in. OK staat voor Ohne Kondom. Dan weet je alweer genoeg, de hilariteit van Rammstein is na al het dramatische toch niet verdwenen. Het tempo en de hardheid (pun intended) gaat eindelijk de hoogte in (ook pun intended). Headbangen en meebrullen maar! Meine Tränen is dan weer het tegenovergestelde. Denk aan songs als Ohne Dich, een emotioneel nummer dus dat zeker niet zal misstaan in hun komende stadiontour als sfeerscheppertje.

Angst is wat ons betreft een van de meest herkenbare Rammstein nummers. Dat typisch militair ritme en industrial geluid druipt er vanaf. Welke boodschap wil de band echter stellen met de teksten, angst voor de zwarte man? Ach, het is en blijft Rammstein. De prijs voor meest opvallende en meest hilarische song van het album gaat toch naar …Dicke Titten. Echt waar, dat is de titel. De tekst spreekt dan ook voor zich. Met fanfaremuziek wordt aangevangen, die al snel overgaat in zware industrial. De fanfare keert nog eens terug, na het ludieke refrein. Dat wordt mee-joelen live overduidelijk, dit nummer.

Lügen ligt in hetzelfde elan als Meine Tränen maar is zowaar nog emotioneler. Het lijkt alsof Till zijn hart lucht. Maar halverwege het nummer gebeuren rare dingen, een stemvervorming (auto-tune) en chaotische gitaarriffs. Episch klinkend, maar toch met een tikje gekheid. Ook opvallend is de laatste song: Adieu. Wil Rammstein hier ook iets mee zeggen? Het is wel zo dat niemand dit nieuwe album (zo vroeg) verwachtte. Een zware instrumentale intro luidt dit nummer in, vooraleer een Sonne achtige sound wordt ingezet. Het geheel eindigt zoals het begon, met een melancholische nasmaak. Een album dat uniek is in het oeuvre van de band en sterker wordt naarmate de luisterbeurten vorderen.

Toch nog deze kanttekening meegeven: is dit album voor iedereen? Waarschijnlijk niet. Wil je stevig headbangen? Dan kan je beter naar iets anders op zoek gaan (of een duik in de rijke geschiedenis van de band nemen). Sta je open voor epiek en melancholie, met toch een toets van spot en gekheid? Zoek dan niet verder. Een sterk op zich staand en vooral uniek werk van de band en zoals we al eerder schreven, een vorm van dramatische kunst. Wie dit niet inziet of begrijpt, kan sowieso ook beter wegstappen en aan zelfreflectie doen.

Tracklist:

 1. Armee der Tristen
 2. Zeit
 3. Schwarz
 4. Giftig
 5. Zick Zack
 6. OK
 7. Meine Tränen
 8. Angst
 9. Dicke Titten
 10. Lügen
 11. Adieu

Meer info over Rammstein:

Beluister op Spotify!

rammstein zeit album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!