Review Red Fang - Arrows

Rating: 
8
Uw beoordeling: 8

Artiest: Red Fang

Album: Arrows

Genre: Stoner

Label: Relapse Records

 

De Amerikaanse stonerrock- en metalformatie Red Fang is een productief beest. Hoewel Red Fang al bestaat sinds 2005 heeft dit kwartet uit Portland (USA) slechts vier volledige albums op hun naam heeft staan. Hun discografie is echter bezaaid met een aantal EP's en splits, waardoor de leegte tussen studioalbums met kleinere releases en toeren wordt opgevuld. Anno 2021 verscheen Arrows, studioalbum nummer vijf.

Arrows is in tegenstelling van zijn voorvanger, Only Ghosts (waar veelal op veilig gespeeld werd), klinkt Arrows avontuurlijk en onvoorspelbaar. Red Fang hebben hun oude producer Chris Funk terug aangesproken en dat zorgt voor veel experimenteerdrift. Zo is de productie opmerkelijk rauw. Arrows is het bewijs dat stoner metal veelzijdiger is dan simpele vervorming en dikke bas.

Zo krijgen we bij Unreal Estate een streepje hiphop in de intro voordat de gitaren hun deel opeisen. My Disaster is dan terug een kleine twee minuten verschroeiende gitaren. Why, tevens de nieuwe single, valt best te pruimen met zijn melancholie die afwisselt met een muur van gitaren. Take It Back mag de plaat openen en krijgt een nieuwe benaming als “sintro”, een samentrekking van song en intro. Fonzi Scheme (genoemd naar Happy Days held Arthur Fonzarelli) is een oeroude stonertrack, zwaar en log. Als toemaatje krijg je er wat strijkers bij. Funeral Coach tot slot (en tevens afsluiter van het album) is ook zo een echte stonersong. Wetende dat de openingsriff al dateert van elf jaar geleden maar tot op heden er verder niets is mee aangevangen.

Deze plaat bevat zowel voltreffers als enkele mindere tracks. Liever een band dat risico neemt en af en toe op zijn smoel gaat dan iemand die op veilig speelt. Arrows is een prima plaat, die eigenlijk wel een paar nieuwe fans over de lijn zou kunnen trekken. Het is duidelijk dat de band dat experimenteren nodig heeft en dat ze liever hun ding doen dan in een keurslijf gewrongen te worden. De toekomst zal uitwijzen wat hen het best past.

Tracklist: 

 1. Take It Back
 2. Unreal Estate
 3. Arrows
 4. My Disaster
 5. Two High
 6. Anodyne
 7. Interop-Mode
 8. Fonzi Scheme
 9. Days Collide
 10. Rabbits In Hives
 11. Why
 12. Dr Owl
 13. Funeral Coach

Meer info over Red Fang:

 

Beluister op Spotify!

red fang arrows album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!