Review Sabaton - The Great War

Rating: 
8
Uw beoordeling: 8

Artiest: Sabaton

Album: The Great War

Genre: Power Metal

Label: Nuclear Blast

"The Great War bedient de fans op hun wenken maar het is geen Primo Victoria. Groot zeker wel maar niet groots. Daarvoor is het allemaal net iets te gelikt. WO I had een rauwer randje verdiend."

Sabaton bestaat 20 jaar en om dat te vieren vuurt de Zweedse melodieuze oorlogsmachine een nieuw album op de mensheid af. Een tijdje terug konden we Joakim Brodén al aan een kruisverhoor onderwerpen over het album en heden, verleden en toekomst van de band. Nu de schijf een paar extra rondjes door de loopgraven van ons gehoor heeft afgelegd, is het tijd voor een oordeel.

Wie Sabaton zegt, heeft het meteen over het karakteristieke bij de band horende bombastische geluid en van oorlogen doorboorde teksten. Moed en glorie, geweld en dood in de strijd is waar metal op gebouwd is en Sabaton heeft er letterlijk zijn handelsmerk van gemaakt zij het dan met iets meer symfonie en melodie dan in de werkelijkheid. Met Primo Victoria (2005), Attero Dominatus (2006) en The Art Of War (2008) verwierven de Zweden roem en begon hun militaristische bombastische pletwals op volle toeren te draaien. Met het recentere werk Heroes (2014) en het daaropvolgende The Last Stand (2016) kon je echter maar moeilijk met gerust gemoed ten strijde trekken. Nu is er dan The Great War, een conceptalbum over, u raadt het al, de Groote Oorlog 1914-1918. En het is zeker opnieuw een grootse schijf die aansluit bij het eerdere werk. Het extra jaar om dat de band nam om dit epos neer te pennen, werpt zijn vruchten af. WO I, dat is ongenadig oorlogsgeweld, (te veel) menselijk leed en de wandeling door de krochten van de menselijke ziel. Het is immers de mens onder extreme omstandigheden die centraal staat in deze tiendelige muzikale veldslag.

Voor geschiedenisfanaten is er zelfs een speciale History Edition met een inleiding tot elk nummer. Denk aan Art Of War maar met een langere en verplichte introductie. Sun Tzu zou trouwens zeggen dat de Sabaton strategie iets te voorspelbaar is om de overwinning te behalen.

In opener The Future of Warfare hoor je de tanks voorbij denderen, uptempo onder begeleiding van flitsende gitaarsolo’s. In 1916 deed de Mark I tank zijn intrede op het slagveld en dat luidde de toekomst van veldslagen in. Het catchy 7 Pillars Of Wisdom brengt ons naar Arabië en het verhaal van T.E. Lawrence, beter bekend als Lawrence van… Een zeer gelikte Sabaton hymne over het diplomatisch vernuft van de woestijnprins gebaseerd op zijn autobiografie. Als Vlamingen vergeten we nogal gauw dat het om een wereldoorlog ging die zich niet beperkte tot de IJzervlakte. Met ook ‘den Amerikaan’ in een hoofdrol. In het geval van 82nd All The Way, meer bepaald Alvin York uit Tennessee de held van Hill 223. De religieuze en pacifistische York slaagde erin het machinegeweervuur van de Duitsers op de heuvel lam te leggen waarbij hij enkel de noodzakelijke slachtoffers maakte en rest op zijn eentje tot overgave dwong. Een kolfje naar de hand van Sabaton om dat heroïsche verhaal op muziek te zetten met veel bombast, keyboards, meerstemmige refreinen en andere poeha. The Attack of the Dead (Hundred) Men brengt ons naar Osowiec, een Russisch fort in Polen dat maanden belegerd werd door de Duitsers in zwaar overtal en honderdduizenden artilleriesalvo’s te verduren kreeg. Een honderdtal Russen doorstond de laatste bestorming. Bloed hoestend van het gas en met talloze verwondingen zagen ze er meer dood dan levend uit waardoor de Duitsers panikeerden en vluchten… Het koortje en refrein (Russische folk?) dragen bij om deze dramatische episode tot zijn recht te laten komen. Stemmige gitaarsolo’s zorgen voor extra vuurkracht.

Devil Dogs over de US Marines (Teufel Hunden genoemd door de Duitsers) is te doorsnee en lijkt op recyclage van eerdere nummers. Over The Red Baron zijn we wel zeer te spreken. Een staccato beat en een Hammond orgel ondersteunen het verhaal van de legendarische en meest succesvolle Duitse gevechtspiloot. Vernieuwend naar Sabaton normen, een lekkere Deep Purpeleske hardrocker!

De titeltrack en A Ghost in the Trenches zijn typische catchy uitvergrote Sabaton bombarie. Dat laatste nummer bezingt man en geweer (oorspronkelijk zou dit nummer Hail of Bullets heten), het verhaal van de Canadse sluipschutter indiaan Francis Pegahmagabow die met zijn Ross Rifle als een geest door de loopgraven dwaalde (ook vijandelijke) en levend de oorlog doorkwam. Dat kan niet gezegd worden van de 378 (officieel) tegenstanders die in zijn vizier terechtkwamen. Great War grijpt je naar de keel en bezingt de uitzichtloosheid van de strijd in de loopgraven en het niemandsland. Geen grootsheid, enkel lijken, menselijke aftakeling en het leed van de families die achterblijven.

Fields Of Verdun klinkt op plaat iets te slap. Misschien net een Sabaton cliché teveel maar live (Graspop) bleek dit toch behoorlijk aan te slaan. De uitspraak van ‘Verdun’ zien we gemakshalve even door de vingers, we zijn tenslotte niet allemaal fransozen…

Het heroïsche The End Of The War To End All Wars is opnieuw uit het juiste hout gesneden. Generaal Brodén en zijn strijdmakkers, met alweer wat wijzigingen in de gelederen – oorlog maakt nu eenmaal slachtoffers – trekken nog eens alle registers open na een stemmig piano intro. Joakim gebruikt zijn bariton stem net iets anders en dat smaakt naar meer. Een drumexplosie wekt het epos tot leven dat nog eens in vogelvlucht de oorlog beschrijft die een einde moest maken aan alle oorlogen. Op 11 november staat de teller op 15 à 20 miljoen doden, waarvan de helft burgers en is er geen sprake meer van Duitse, het Russische, het Ottomaanse en het Oostenrijks-Hongaarse keizerrijk.

Outro In Flanders Fields, het wereldvermaarde gedicht van John McCrae, hier a capella gebracht door een meisjeskoor, vormt een passende afsluiter die recht doet aan allen die hun leven gaven voor onze (tijdelijke) vrijheid.

Tracklist:

1. The Future Of Warfare
2. Seven Pillars Of Wisdom
3. 82nd All The Way
4. The Attack Of The dead Men
5. Devil Dogs
6. The Red Baron
7. Great War
8. A Ghost In The Trenches
9. Fields Of Verdun
10. The End Of The War To End All Wars
11. In Flanders Fields

Meer info over Sabaton:

Bestel The Great War:

 

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!