Review Sasquatch - Maneuvres

Rating: 
9
Uw beoordeling: 9

Artiest: Sasquatch

Album: Maneuvres

Genre: stonerrock

Label: Mad Oak Records

Ze zijn een trio, resideren in Los Angeles, California en zijn het type band dat, voordat je er erg in hebt en zonder dat er veel fuzz rond wordt gemaakt, plots al aan album vijf blijken te zitten. Met de vorige vier konden ze u al wegblazen en dat is met deze nieuwste release niet anders. Met hun slome, korrelige, vergruisende stoner metal hebben ze zich ondertussen in de hoogste categorie van het genre weten te nestelen. En hopelijk mogen ze daar nog lang verblijven ook, aan ons zal het zeker niet gelegen hebben.

Merkwaardig genoeg is dit pas het eerste Sasquatch album met een ‘gewone’ titel. Het debuut uit 2004 heette immers eenvoudigweg Sasquatch waarna men Led Zeppelin gewijs de daaropvolgende releases Romeinse cijfers meegaf; II (2006), III (2010) en IV (2013). In het vier jaar durende hiaat na IV diende de band zich even te bezinnen over de ambities en toekomstplannen van de band. Dit leidde jammer genoeg tot het afscheid van originele drummer Rick Ferrante, die het intense touren niet meer combineren met z'n gezin en job. In de bijgeleverde bio wordt echter uitdrukkelijk en uitgebreid vermeld dat de breuk niet in een zure sfeer verlopen is en alleen maar pijnlijk was omdat de gasten elkaar zo graag zien (pink traan weg). Enter nieuwe slagwerker Craig Riggs (o.a. ex Sons of Kyuss) en misschien vandaar wel de logische keuze om de Romeinse nummering achterwege te laten. 'Maneuvres' is immers toch een soort van wedergeboorte te noemen.  Acht heerlijke stoner tracks krijgen we hier geserveerd (de achtste track Lude tellen wij eerder mee als intro voor Window Pain), goed voor een kleine veertig minuten geweldige muziek.

De sound van Sasquatch wordt gekenmerkt door gitaren vol fuzz en distortion, een dreinende bas (die volgens mij een gemiddelde schaal van Richter compleet kan laten doorslaan) en beukende drums. Dit alles vakkundig verwerkt in topnummers. Uitschieters noemen is de andere kindjes uitsluiten maar als we het dan toch gaan doen, luister dan bijvoorbeeld maar naar Just Couldn't Stand The Weather (inclusief een heerlijke orgelpartij) met zijn geweldige gitaarsolo, Drown All the Evidence, het alles op z'n pad vernietigende Destroyer en de sublieme afsluiter Window Pain. Maar, zoals gezegd, het is een heel consistent album met niets minder dan geweldige nummers geworden. Zo eentje die ten huize Boswachter nog vele rondjes in de muziekspeler zal draaien.

Tracklist: 

  1. Rational Woman
  2. More Than You'll Ever Be
  3. Destroyer
  4. Bringing Me Down
  5. Just Couldn't Stand the Weather
  6. Drown All the Evidence
  7. Anyway
  8. Lude
  9. Window Pain

Meer info over Sasquatch:

 album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!