Review Sound Storm - Vertigo

Rating: 
9
Uw beoordeling: 9

Artiest: Sound Storm

Album: Vertigo

Genre: Symphonic Power Metal

Label: Rockshot Records

Uit het Italiaanse Turijn blijkt nog iets anders te kunnen komen dan enkel voetbal. Mooie muziek wordt er namelijk ook gemaakt, door het symphonic power metal gezelschap Sound Storm meerbepaald. In 2002 begonnen ze nog voorzichtig als coverband maar al snel werden de eerste stappen richting eigen-song-smederij gezet en de eerste demo's opgenomen. Met het vorige album Immortalia kreeg de band de kans om uitgebreid te touren met grootheden als Epica, Therion en Haggard. Vertoeven in het gezelschap van deze grootmeesters heeft de leden zeker geïnspireerd. Sound Storm is het type band dat de muzikale lat voor zichzelf heel hoog durft te leggen en die attitude kunnen wij enkel maar toejuichen. Wie hoog mikt kan diep vallen, durven negativisten wel eens zeggen maar dat is in het geval van Vertigo absoluut niet het geval, wel in tegendeel.

Vertigo is het eerste album met kersvers zanger Fabio Privitera (die we nog kennen van Bejelit en nog steeds actief bij Aeternal Seprium), alsook voor drummer Alessandro Bissa, gitarist Rocco Mirarchi en toetseniste Elena Crolle. Er werd voor dit album ook samengewerkt met een live orkest en koor.

Het verhaal dat op het album wordt verteld speelt zich af op het eiland Vertigo, tijdens het Victoriaans tijdperk eind negentiende eeuw. Daar woont het hoofdpersonage, de componist/wetenschapper Gabriel met zijn vrouw Mariel en hun dochter Alice. Gabriel dwaalt door de duistere hel van zijn eigen angsten, gesymboliseerd door een reusachtige trap, geleid door de mysterieuze Dragonfly. Vertigo zal ook gebracht worden als een tiendelige tv-serie waarbij elke episode genoemd zal worden naar een songtitel van het album.  Over ambitieus zijn gesproken! Zie verder in onze link voor de trailer, tevens eerste single The Dragonfly. Wij zijn in elk geval heel benieuwd om het volledige resultaat te zien.

De muziek dan, die is in één woord betoverend te noemen. Het geluid is evenwichtig gebalanceerd. Het begint met de instrumentale opener Vertigo maar het is The Dragonfly dat de boel echt aftrapt en demonstreert welke mooie balans tussen bombastisch en subtiel Sound Storm weet neer te zetten. Fabio Privitera's stemgeluid is zeer helder, krachtig en aangenaam en op de juiste momenten weet hij ook te demonstreren voldoende ruig uit de hoek te kunnen komen. In Metamorphosis klinkt de gitaarsolo meer progressief en hoofdgitarist Valerio Sbriglione liet zich hoorbaar beïnvloeden door Brian May. Forsaken en The Ocean zijn beide intense, up tempo, zwaardere nummers.  Original Sin begint met klassieke piano en Privera die invalt maar mondt uit in een bombastisch werkstuk dat toch de nodige plek laat voor rustigere stukken. Spiral klinkt, zoals de titel suggereert, wervelend maar zeker niet chaotisch en voert je als het ware mee naar het hoogtepunt van de plaat, Gemini.  En dat mag je zowel letterlijk als figuurlijk nemen want naast een fantastische song komt ook het hoofdpersonage in het verhaal hier bovenaan de trap en vragen zowel Gabriel als de luisteraar zich af waar het nu heen moet. Deze vertwijfeling is duidelijk hoorbaar op Alice, dat haast volledig uit koorzang bestaat. De apotheose wordt ons geserveerd in The Last Breath, een finale gekenmerkt door instrumentaal zeer sterke, forse passages maar ook hier weer ruimte latend voor subtiele, heldere passages.

Het zal misschien niet iedereen van de eerste keer lukken, maar wanneer je gegrepen wordt door het verhaal en de muziek van dit prachtalbum kan je jezelf er helemaal in wentelen en laten meevoeren op de fantasie van Sound Storm. Zeer sterk werkstuk dat ik iedereen zou aanbevelen maar fans van Epica, Avantasia en Rhapsody of Fire (om er maar enkele te noemen) in het bijzonder.

Tracklist: 

  1. Vertigo
  2. The Dragonfly
  3. Metamorphosis
  4. Forsaken
  5. Original Sin
  6. The Ocean
  7. Spiral
  8. Gemini
  9. Alice
  10. The Las Breath

Meer info over Sound Storm:

sound storm vertigo album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!