Review Sparzanza - Announcing The End

Rating: 
8
Uw beoordeling: 8

Artiest: Sparzanza

Album: Announcing The End

Genre: Metal

Label: Despotz

Sparzanza, de Zweedse muur van geluid die je sinds 1996 graag wat stevige melodieën in je oor ramt, heeft even geleden hun nieuwe album voorgesteld. Omdat het album goed werd ontvangen nemen we toch nog even de tijd om het te bespreken.

Mysterieuzer kan een album eigenlijk niet beginnen. Kraaien die krassende geluiden produceren, en donkere geluiden die je enkel in horrorfilms terug lijkt te vinden. De titel van dit nummer, Announcing The End, doet je verder ook niet vermoeden dat het een nummer is over bloemetjes en zonneschijn. In zijn mysterieus gegeven is het een nummer dat je nieuwsgierig maakt naar de rest. We zijn alvast blij dat het nog maar om de opener van het album gaat, en dat we toch nog niet op het einde zijn.

Fluiten in muziek, het is iets waar velen een haat/liefde verhouding mee hebben. Los daarvan, of misschien is er wel een verband, komt het ook niet zo vaak voor in de stevigere genres. Whatever Come May Be is het ‘fluitnummer’ van deze plaat. Maar je wordt er niet door overladen. Paniek is zeker niet aan de orde!

To The One begint met een duister klinkende riff, die je het gevoel geeft dat je best op je hoede kan zijn. Misschien was dat de bedoeling om het meeslepende refrein aan te kondigen, waar je, als je niet op je hoede bent, onmogelijk op kan stil blijven zitten.

Eindigen doen we met Truth Is A Lie. Een nummer dat niet zo positief klinkt, maar dat er wel staat als een rots. De melodieën zijn niet overwelmend, maar eerder onderhuids aanwezig. Een nummer waarin regelmatig afwisseling zit op instrumentaal en vocaal vlak, wat het beluisteren zeer aangenaam maakt.

Wat opvalt over de hele plaat is de zware gitaren, en een bas die met een enorm ronkende kracht duidelijk in de mix zit en niet van plan is zijn volumeknop te minderen. De zang op het album is redelijk toegankelijk voor iedereen die al wel eens naar rock en stevigere genres luistert, en aangenaam warm. Energie is een gevoel dat centraal staat over het hele album. Er wordt op een energieke manier gespeeld en de manier waarop de nummers zijn opgebouwd laat je telkens toe om op te warmen en tijdens het refrein in volle paraatheid te zijn.

Tracklist: 

 1. Announcing The End
 2. Damnation
 3. Whatever Come May Be
 4. Vindication
 5. The Trigger
 6. Breathe In The Fire
 7. One Last Breath
 8. To The One
 9. The Dark Appeal
 10. We Are Forever
 11. Truth Is A Lie

Meer info over Sparzanza:

sparzanza announcing the end album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!