Review Splendidula - Somnus

Rating: 
9.5
Uw beoordeling: 9.5

Artiest: Splendidula

Album: Somnus

Genre: Sludge Metal

Label: Argonauta Records

2020 was een kutjaar. Hoe je dat draait of keert, het is zo. Om verschillende redenen. En vandaag is er een reden bijgekomen. Dit derde album van Splendidula had al lang in ieders eindejaarslijstje moeten staan. Gelukkig kan het dat dit jaar doen, want wat een album! Ik durf zelfs te zeggen dat het het wachten meer dan waard is. 

Al van de opener Somnia grijpt de Genkse band je bij je keel. Het apocalyptische stemgeluid van zangeres Kristien Cools leidt je in om drie kwartier te genieten van het beste wat Belgische sludge en doom te bieden heeft. Vanuit de krochten van de hel komende gitaren, bonkende drums en klauwende baslijnen, dit album heeft het allemaal. En het verveelt geen seconde. Zelfs niet als de band trager begint, zoals in Incubus. Ook zeer verrassend is dat de tekst daar in Nederlands wordt gezongen. Nooit gedacht dat onze moedertaal mij zoveel schrik kon aanjagen. In de helft van het nummer gaat het tempo weer de hoogte in en krijg je het gevoel dat er een echt mythologisch wezen je achtervolgt.

Void begint dan weer met een elektronische drum. Neen, het experiment wordt in dit album zeker niet geschuwd. Oculus is dan weer een nummer dat bij de ware doom-fan een plaatsje in het zwarte hart zal overwinnen. Net als Drocht, een nummer dat weer in het Nederlands je nachtmerries inboezemt. Eindigen doet het album met When God Comes Down, een trager, met momenten prachtig nummer, dat met momenten in stil contrast staat met de rest van het album. We moeten dan ook ooit ontwaken uit het rijk van Morpheus en de zijnen. Om dan in de laatste minuten je toch terug mee te trekken. We zullen nooit veilig zijn. 

Al bij al is dit een geweldig album dat hopelijk veel potten zal breken. Als 2021 niet zo een kutjaar wordt, ga ik heel blij zijn het gezelschap ergens op een podium te mogen bezichtigen!

Tracklist: 

  1. Somnia
  2. Void
  3. Incubus
  4. Oculus
  5. Drocht
  6. When God Comes Down

Meer info over Splendidula:

splendidula somnus album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!