Review SUPERGENIUS - Supertired

Rating: 
9
Uw beoordeling: 9

Artiest: SUPERGENIUS

Album: Supertired

Genre: Indie/Punk

Label: 9000 Records / Hypertension Records

Toen Vince, Ed, Mich en Wim in 2014 besloten om muzikaal iets heel verschillend uit te brengen dan bij de bands waarbij ze speelden, ontstond SUPERGENIUS. De band haalt hun invloeden bij indie tot punk, verspreid over drie decennia van alternatieve muziek. Zo lezen we in de biografie. En ja, dat ligt toch een beetje in een andere richting dan de bands waar de bandleden gewoonlijk hun kunsten tonen. Zijnde: Rise and Fall, Hitch, Oathbreaker, Blind Faith, Wiegedood en Beecher bijvoorbeeld. Eerder werd een EP op de markt gebracht via Golden Atenna Records en Palm Reader Records. Ondertussen zijn we 2017 en brengt SUPERGENIUS hun full length debuut uit via 9000 Records/Hypertension Records. Deze plaat, Supertired,  komt op 7 april op de markt. Onze bevindingen:

De ervaring binnen de bands waarbij ze hebben gespeeld, de heren gebruiken het uitvoerig om kwalitatief hoogstaande songs naar voor te brengen. All that's Gold is een song die je prompt wil meebrullen, catchy refreinen en een aanstekelijke aankleding is de rode draad doorheen de complete schijf, zo zou blijken. Charmer, Watch the Water tot Their Designs zit boordevol riffs en vocalen die bekend in de oren klinken. U weet wel zo van die muziek waarvan je prompt denkt '"waar heb ik dat nog gehoord?'". Wat opbouw betreft, zitten de songs helemaal perfect in elkaar, er is geen speld tussen te krijgen. De typische ingrediënten van punk en indie passen trouwens als een puzzel perfect in elkaar.

Meteen toch deze kanttekening. SUPERGENIUS blijven reeds begane wegen bewandelen. Vernieuwend is het allemaal niet. Vandaar dat wederkerend gevoel van 'been there/done that'. Het mocht gerust nog iets meer avontuurlijk geweest zijn, naar onze mening. Echter, aan de kwaliteit van de songs zal het zeker niet liggen. Their Desings, zowaar een knappe ballad, Acrobatics, Know Your Knots, het zijn telkens opnieuw songs die weldegelijk aan die ribben blijven kleven. Waardoor een ruim publiek indie en punkrock fans zouden kunnen worden aangesproken.

Die eerder vernoemde aanstekelijkheid, waardoor je prompt in je auto stapt en met de wind in de haren de horizon tegemoet wil rijden? Dat merken we ook bij de rest van deze plaat. SUPERGENIUS vinden met Supertired geen nieuwe muziekstijlen uit. Dat kan ook niet meer tegenwoordig. Bovendien lijken de heren toch een beetje teveel binnen de lijntjes te willen kleuren, waardoor dit een plaat is die voortkabbelt over diezelfde refreinen. Op zich is daar niets mis mee, we moeten het niet altijd te ver gaan zoeken om over de streep te worden getrokken. En dat is meteen nog het meest positieve aan deze plaat.

We kunnen dan ook besluiten: Supertired is net een plaat die beklijft door de eenvoudige aanpak, zonder franjes. Elk van de songs geven je een gelukzalig gevoel vanbinnen. SUPERGENIUS wilde vooral een vrolijkere en fleurige aanpak naar voor brengen dan ze doorgaans doen, bij de bands waarbij ze spelen. In die opzet zijn ze zeker geslaagd. Dit is een plaat die doet uitzien naar lange zomers aan het strand, of gezellige avonden met familie en vrienden bij de barbecue. Een zomersgetinte plaat dus, die we zeker kunnen aanraden aan de liefhebbers van punkrock en Indie. Ons advies: ga het dus vooral niet te ver gaan zoeken op deze plaat. Deze band draagt de stelling ''schitteren in eenvoud'' nu eenmaal heel hoog in het vaandel, en daar kan nooit iets mis mee zijn.

Tracklist:

  1. All that's gold
  2. Charmer
  3. Watch the Water
  4. Their Designs
  5. Acrobatics
  6. Know your knots
  7. Drifting tonight
  8. Kinda wooden
  9. Rust and spit
  10. A Serious Case of Imposter Syndrome

Meer info over SUPERGENIUS:

supergenius supertired album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!