Review Testament – Titans of Creation

Rating: 
9.5
Uw beoordeling: 9.5

Artiest: Testament

Album: Titans of Creation

Genre: Thrash Metal

Label: Nuclear Blast

"Testament heeft willens nillens de apocalyptische soundtrack neergepend die past bij de pandemie die we nu allemaal doormaken. Mijn devies: het virus laat je maar beter aan je voorbijgaan, maar de adrenalinestoot ‘Titans of Creation’ niet!"

Het zijn rare tijden. We leven als in een horrorroman en toch kent de werkelijkheid nog gekkere plotwendingen dan elk verzonnen verhaal. Na de “Bay Strikes Back” toer in Europa, met ook de Ancienne Belgique op 10 maart, sloeg corona ongenadig hard terug naar de Bay… Testament opperhoofd Chuck Billy, zijn vrouw Tiffany, Gary Holt en verschillende leden van de crew testten positief op het virus. Death Angel drummer Will Carroll was er het ergst aan toe. Hij belandde op intensieve zorgen aan de beademing en ging in coma. Ondertussen stelt hij het gelukkig opnieuw beter, net als de andere Covid-19 slachtoffers van de toer. Vanuit zijn quarantaine stuurt Chuck ons wel een geschenk. En wat voor een! ‘Titans Of Creation’, de 13de (!) studioplaat van Testament telt 12 trash mokerslagen en bevat onbedoeld, want tot stand gekomen in pre-corona tijden, een reeks vingerwijzingen naar de huidige pandemie.

Het eerste nummer Children Of The Next Level snijdt al meteen een tragisch thema aan: de collectieve zelfmoordgekte van de Heaven’s Gate UFO-sekte. Het nummer gaat dus niet over Testament zelf dat thrash naar een volgend niveau heeft gebracht, zoals ik hier en daar kon lezen. Veel belangrijker is natuurlijk het muzikale aspect. Laat ik maar meteen iedereen geruststellen, Testament komt ijzersterk voor de dag! Children is brutale thrash op zijn best en een schot voor de boeg voor wat nog komt. Typisch Testament ook, met de kenmerkende zang van Chuck Billy, agressieve gitaren en flitsende solo’s van het duo Alex Skolnick / Eric Peterson en de solide als beton ritmesectie met meesterbassist DiGiorgio en stokkentovenaar Hoglan. Een distortion intro stort ons op volle snelheid in WW III, een nucleaire wervelwind met fantastisch drumwerk van Gene Hoglan (heeft die ooit een mindere dag?) die moeiteloos blast beats en meer groovy swingende slagwerk aaneenrijgt. Er is nog metal hoop ook al gaat iedereen sterven. Enfin, dat sterven zullen we dan toch doen met een vette knipoog naar Slayer: “Welcome to world war III, forever raining blood!” Dream Deceiver is zo old school als maar kan zijn, een kruising tussen thrash en jaren ’80 metal, hardrock refrein incluis.

Sinds eind jaren tachtig is Testament één van de vaandeldragers van de San Francisco Bay Area-thrashmetalscene. De al eerder vernoemde bezetting is, net zoals bij voorganger ‘Brotherhood Of The Snake’, om duimen en vingers af te likken. Dream team is een passende omschrijving voor dit illustere gezelschap. De juiste namen is een ding maar ze leveren ook opnieuw topkwaliteit. En die komt er prachtig uit tijdens het brutale hoogtepunt Night Of The Witch dat refereert aan horrorfilm ‘The Witch’. De gruwel wordt passend vertolkt door bassist Eric Peterson die een paar lijnen meezingt, denk aan een naar black metal neigende krijsstem, en zo gelijk ook zorgt voor wat gelaagdheid in de anders soms eentonige snerpende Chuck Billy vocalen. De handtekening van Alex Skolnick in de vorm van shreddend gitaarspel draagt het nummer en de horror wordt nog wat extra in de verf gezet door gebruik van een… theremin.

Met City of Angels blijven we tekstueel in hetzelfde straatje, namelijk het verhaal van de Golden State Killer of Nightstalker, een seriemoordenaar, serieverkrachter en inbreker met minstens 13 moorden, 50 verkrachtingen en meer dan 100 gevallen van braak op zijn geweten, die de stad er engelen en omstreken in de jaren ’70-’80 in de ban hield. Maar muzikaal wordt er hier wel uit een heel ander vaatje getapt met een serieuze zijsprong naar een sludgy oude Black Sabbath achtige vibe. City wordt indrukwekkend gedragen door dreigend, vuil en vet basspel van Steve DiGiorgio. Chuck Billy houdt het een stuk toegankelijker in zijn narratief over de moordenaar, weliswaar met een constante zweem van dreiging. Ishtar’s Gate is een uitstapje naar de geschiedenis van Babylon, thrash met een oriëntaals tapijtje eronder moet je maar denken.

Symptoms is klassieke trash met een overdaad aan elementen. Testament verliest er echter het hoofd niet bij en slaagt erin de boel bij elkaar te houden. Het thema is dan ook geestelijke gezondheid er daar past best een nummer bij dat als een duizelingwekkende rollercoaster alle hoeken en kanten opgaat aan steeds wisselende snelheid. False Prophet is nog zo’n nummer dat ons alle hoeken van de moshpit laat zien. Furieuze thrash gaat hand in hand met slome stompen in de maag. Zalven met een hand en slaan met de andere heet dat dan. False Prophet gaat over die bekende vader en zijn zoon maar net zo goed over andere sujetten met valse praatjes, een euvel dat ook de metalwereld niet vreemd is. Hoglan stijgt nogmaals boven zichzelf uit als hij ons met furieuze dubbele kickdrums terug katapulteert naar het oude Babylon om daar de Code Of Hammurabi ontcijferen. Vanaf het geniale basloopje van DiGiorgio krijgen we een geschiedenisles in snel tempo. Met een refrein als “Eye for an eye for an eye!” zal deze code live de schapen wel de moshpit indrijven. Curse Of Osiris is Testament’s ‘Powerslave’ in overdrive met opnieuw de naargeestige zang van Peterson die een duivels duet aangaat met Chuck Billy’s grof geblaf. De vloek van Osiris gaat voor mij aan de haal met de prijs van absolute uitschieter. Afsluiter Catacombs is een 2 minuten durende mars die de band op een drumritme naar de uitgang begeleidt.

Testament heeft willens nillens de apocalyptische soundtrack neergepend die past bij de pandemie die we nu allemaal doormaken. Mijn devies: het virus laat je maar beter aan je voorbijgaan, maar de adrenalinestoot ‘Titans of Creation’ niet!

Tracklist: 

 1. Children Of The Next Level
 2. WW III
 3. Dream Deceiver
 4. Night Of The Witch
 5. City Of Angels
 6. Ishtars Gate
 7. Symptoms
 8. False Prophet
 9. The Healers
 10. Code Of Hammurabi
 11. Curse Of Osiris
 12. Catacombs

Meer info over Testament:

testament titans of creation album coverart

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!